其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
又話買外賣要方便
但係餐廳唔切埋俾佢哋又唔屌
班撚屌唔係唔明,係想要光環
freedom of choice嘅野 香港又有冇
(宇宙大法話有架
啲環保撚留言真係睇到我精神分裂
覺得立例強制環保冇問題但又話環保係理念
而如果你淨係用有冇人亂拋垃圾
個地方乾唔乾淨去斷定一個地方環唔環保

sorry, 我諗話你"環保係理念"都太抬舉你
日本出名over packaging. 但唔提人地回收率?
人地膠樽最後收返8成半 你用香港人同日本人比

香港人有咁自律先好拎日本做例子
再行出條街睇下D垃圾先 希望你有去過日本
唔好講咁多,我支持政府嘅
我冇下一代要環保黎做乜?
最好野係佢地將反對政策既人一下就打做反對環保
但要講自己立場時又話自己係理性環保撚唔盲撐
仲要呢個po有幾隻5毛入嚟洗地
你鐘意扭曲就慢慢
我由一樓已經講明唔係支持政府呢個政策
你要仇政府仇到因為佢依家有環保政策
所以全世界覺得要環保嘅人都係仆街
你慢慢打稻草人啦
唔好以為西方政府推動環保就代表西方市民都支持啦
鬼佬咪一樣笑鳩環保撚
比d數據嚟睇下
隔離po先有人貼左
日本塑膠回收得20%
連意大利都不如

同埋條街有冇垃圾係公民意識
關環保撚事
再講我真係希望你有去過日本
旺區夜晚你冇見過一袋袋垃圾砌到成座山咁?
覺得環保係理念 同認同其中一啲強制立法個衝突位係邊?
你好執著定義何謂環保
我咪答左你 你要鑽牛角尖嘅人
就算我答你用太陽能熱水器
你都會駁我 用唔用都開住個太陽能熱水器
由啲水倒落渠都叫環保?
黃絲一向都同世界脫節
話爭取民主
點知唔夠黃=五毛
因為佢地骨子裡明白人類文明由始至終都同環保相違背
響現代社會, 根本你所有生存行為冇一樣係環保既

但佢地亦唔會偉大到肯為自己既環保"理念"犧牲性命 (一個人一生既碳排放本身已經污柒到爆)
甚至退一步, 連犧牲文明帶來既好處都唔敢

所以為左掩飾自己既矛盾
咪唯有一邊做D形式野自己繼而說服自己"我環保左架喇"
另一邊咪不停屌柒人唔環保繼而說服自己"我屌左人唔環保我為環保出左力架喇"

環保響呢D人手上真係變到好撚廉價
我講一個例子比喻 你就加句“淨係”然後xxx
以我係連登嘅經驗 不如當你贏 算啦好麻
因為我開post原意係討論唔係搵交嘈
班環保撚只係買咗枝閪叉就以環保自居,返工返屋企都開冷氣,平時又唔係食素,又買大量非必須消費品,又染頭化妝美容,年年坐幾轉飛機去旅行,然後屌人唔跟佢買枝閪叉就係反環保,班仆街真係唔撚知個醜字點寫
咁套入道德 人權 自由 呢啲課題
其實都可以合理化大陸做緊嘅事
大家都係扮野想威姐
連登仔係唔忿氣要放棄方便舒適嘅生活,同環保無關

試諗下,如果唔係因為減塑,而係任何其他原因,去禁止即棄餐具,連登仔係咪都咁火滾?

或者禁止膠製品,但提供相若功能但更環保嘅即棄餐具,連登仔又會唔會嬲豬?

搞清楚,就知道環保只係代罪羔羊。連真正敵人都搞唔清楚,連登仔就係咁
人地都唔係走哂

又有環保公司做

係香港做環保又要蝕錢

咁邊個應該帶頭做?

衣加每政策係叫你走哂佢

回收都唔撚洗回 循環再做都唔需要再

咁係叫環保? 定係個概念錯咗

人地外國係分完類再回收再造

你衣加係走膠當做咗

邊忽一樣
無心機睇
入嚟撳個負評就走
先將所有意見 同唔完全認同自己嘅人定義為環保撚
然後極端化例子

其實咁討論呢個社會上所有事都可以
你食肉 憑咩話人斬人有問題
你係街到食野 憑咩話大陸人係街疴屎有問題
一係同意我 一係你就完完全全係完美嘅聖人 你揀
唔好意思, 我係不嬲都覺得環保撚係仆街, 同政府有冇咩法規無關

不嬲都話你班環保撚名不正言不順
你地做既所有野只係保護緊人類可以繼續響地球生存, 係"人保"唔係"環保"
而延長人類響地球生存既時間, 先係最殘害地球既舉動

所以, 環保有咩值得支持?
說到底香港人係好唔開心 搞埋啲勞民傷財嘅嘢一定個個都唔中意
我冇話香港政府啲政策冇問題 一開頭講左係有班人反環保
就算唔係今次政策 你可以睇返連登啲反環保post幾多人認同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞