其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
環保撚死全家,我係反環保你吹咩
我又冇下一代點解要為你下一代
點為只唔影響生活?
日本人都要自己係企分類
台灣人個垃圾袋都係會吉穿
英國D紙飲管都係會林
其實不斷收緊環保政策 基本上係所有文明發展嘅國家都做緊

首先中國香港唔係國家
其次文明在哪?
你用有民主自由嘅主權國嚟比?
無屌
大家討論環保咁一齊計吓數啫
人哋開始圍爐取暖
上面有條垃圾講「全世界做到100分先好叫我用少一枝叉」
係班垃圾眼中大家日常生活三色分類啊,買餸帶環保袋啊個d都唔計數
只要你唔認同佢哋今次既政策就等於乜都無做過
唔洗理班連登仔啦,少數來咋嘛質素低既人係跟唔到依d議題,等於同班mk仔講d文化野
帶頭做創新發展果個不嬲係要付出多d嫁啦 你唔諗下依家你係繼承左人地無數次失敗得出既成果?
要環保就有商家嗰邊做起

例如外國產品包裝塑膠比例都有規管
呢啲一定有效過禁外賣塑膠, 點解唔做?因為市民好蝦囉

再講以香港仆街商人一定賺到最盡
外國用既外賣用餐具一啲都唔cheap
望下MacDonald 用緊Sabert Disposable cutlery, 自己Google 下幾錢, 再諗下香港奸商會唔會用

香港講環保真係joke
班撚屌唔敢屌商家咪搵市民發洩囉
其實亞洲有冇邊個城市係全面走塑
香港唔係歐美,跟返亞洲標準已經有突
其實世界或者先進國家嘅環保係廢物同污染處理

即係你有堆垃圾點樣可以減少對世界污染
分類?回收?重做?

有堆廢水
點樣 過濾?淨化?
先排返落海

再唔係就原材料代替
但係人哋係先用品質保證
鼓勵去令人信服
而唔係一刀切立法禁止使用原產品
你討論唔係用把口?
政府執行得柒就常態啦,由白led花,會穿既環保袋,個監考易報到易,到而家根本就唔係正常使用到既餐具,樣樣都冇uat就出搵市民debug

與其禁餐具,你整部機好似膠樽咁有一毫子收返都大把人會去做啦,如果真係想提高回收率嘅話。

仲有如果唔係啲餐廳餐具成本加得3仙,但收返你1蚊淨賺7仙,已經少好多人屌啦

反環保嗰班嘅實際行動最多咪淘寶餐具,未推行前都每餐用緊一套架啦,而家又唔係特登用多幾套(反而用紙餐具可能就真係一餐未完就要換)。

反環保post多like係反對環保撚強迫人用佢地嗰套。好似素食既人迫同檯人一齊唔食肉咁
你第一日上連登?我地cctoy 不嬲都係雙重標準
下?你用把口?
我用腦架喎

點啊環保撚,唔賣你帳就發爛渣

「全世界做到100分先好叫我用少一枝叉」
負皮 上一頁
又一個氣急敗壞
上網討論幾句就當自己有貢獻
邊方面唔文明?
我無諗住貢獻「環保」呢啲on9野喎
係你哋班環保膠不斷做柒野為大家帶黎歡樂咋
有一樣嘢我唔認同樓主,唔應該吹奏西方環保

睇返數據,西方係剩係得歐洲環保啲,美國、澳洲都仲係大把燒煤發電,澳洲直程大部份電都係燒煤,美國人去第二度靠搭車搭飛機,邊忽環保?

其實中國都已經起咗好多水力、風力、太陽能、核電,計percentage唔輸美國

最搞笑就係德國。環保?德國廢核搞到發電量唔夠,依家又要燒返煤發電

另外你計咗中國係工業國家未?工業國家係耗多啲電,美國已經去工業化咗,人均耗電量仲係高過中國

仲未計中國嗰啲咩高鐵電動車全部都係用電,美國人揸汽油車搭飛機啲排放你計咗未?

你又話印度唔環保,明明印度人均耗電量得美國1/10。你可以話呢個係因為貧窮造成,但事實就係印度排放少過美國。

你計歷史總排放量,美國仲係高過中國。歐美依家做緊嘅只係填自己啲債,唔係你講咁樣幫中國印度解決饑荒喎。你自己發展完排放完一輪唔俾人發展?

我地支持政府
擁護政策

只係不齒你地d黑暴
以環保做包裝
搞亂香港
引起市民對政府反感ja

應該用國安法拉哂搞亂香港既人
仲強制分類
前車可鑒 正常人都屌啦 唔係覺得依家香港配套做到分類回收下嘩

不過我就好樂觀既 支持政府推多d政策 大政府叫到小市場就要受
垃圾原來自己咩都做唔到就judge人
環保膠呃左funding未啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞