其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
唔生仔ge 連登仔
根本最環保
移英L浪費時間,block
國家文唔文明睇政策,人文唔文明睇總嘅各種數據
你覺得隨街柯屎唔文明定係殺人強姦更唔文明
屌你真係on9,臨尾打句預咗俾人屌就當自己真理
淨係你話換個厚啲嘅袋已經想將你拎去回收
講撚咗咁耐日子,你係咪唔知道啲on9袋淨係得大細size,我要扔廚餘一係穿,一係用兩個袋,穿我照扔就犯法,用兩個袋就唔環保,你明撚未呀

你要搵其他地方比,你就比埋回收再講,香港呢方面冇配合架
淨係一講廚餘都hang晒機啦,唔撚夠桶冇人回收,惹晒啲強出唔爬邊個清潔呀
大部分認同
但無得選擇,就好難稱得上政策係溫和
好似超市膠袋咁,加錢俾你用膠囉
反正環保唔只係即棄膠
你咪收錢補貼其他環保項目囉

我都覺得最好唔好搞到我
不過比起反環保撚
我更加反戇鳩
而呢度90%反對嘅理由都係戇撚鳩
尤其講咩膠係石油副產品,所以膠環保過木
走塑之前幾時有聽過啲咁戇鳩嘅logic
全世界都唔撚知,一唔俾你用就由連登仔發現
為左搵藉口支持自己生活方式不惜降智
難得一班人仲係呀係呀咁認同

其實唔環保咪認囉
我係仆街我係破壞地球北極熊都涼夠而家到我
但寧願表現出自己戇鳩
都要說服自己環保係無必要
咁樣做人開心咩
你班濕鳩環保撚玩串個場先嘅
明知配套不足,但係盲撐政府濕鳩禁膠
環團仲衝出嚟話無得退,一定要如期禁膠
延遲都唔撚得,幾撚大支野

今日開個記者會示範環保餐具
鋸塊扒連自己職員都啪斷兩隻叉
隻羹𢳂兩野就軟撚左
咁樣你地都覺得無問題
成班環保塔利班彈句「自備餐具咪無呢個問題」
就真係當無問題

市民把撚火咪連枱都反撚埋佢囉
以後見環保兩隻字,不論啱唔啱都反對
斬樹整餐具有幾環保?

膠袋包膠袋包垃圾有幾環保?

而家只係少數人騎劫環保呢兩個字 拎光環

企喺道得高地奴役大眾
諗政策嗰班人求撚其,擺明玩嘢,令市民仇恨政府
連登係香港大方向
乜嘢突然支持?
工業生產係推動經濟發展,唔係浪費。有得搭鐵路唔搭走去搭飛機、有得揸電動/混能車走去揸汽油/柴油車先叫浪費。

如果你話工業生產排放都計數嘅話,咁工業革命至今美國排放咗5090億噸CO2,中國只係排放咗2840億噸。仲未計中國人口長期超過美國三倍,即係中國要排放至少1.5兆噸先至同美國同level。

中國當然有責任減排,但歐美更加大責任囉。歐美減排明明只係還自己啲債,我俾晒圖上面講晒,你一句「依家突然又支持中國世界工廠污染圬球」當答咗。你計歷史總排放歐美大,每年人均排放又係歐美大,中國高鐵網全球最密,歐美就搭Ryan Southwest United,中國電動/混能車銷量佔比喺大國之中全球最高,美德法仲係講緊要保護傳統汽車工業。你答到我點樣歐美環保過中國同印度啲未?
人地配套好 咪有資格講野
分類 係有設施去處理定種垃圾
咁人哋係有原因有設備去做

香港?三色回收 咪又係袋一袋去堆填區

你試吓有個塑膠處理廠
先再有政策回收
(例如每日收唔同垃圾種類)
啲人有冇理由唔跟?
你果時立法都冇野好講
又關咩事環保係理念同政策0關係
唔通你唔滿意香港政府 佢搞個防火活動
你就要去放火先代表自己係岩
喺美國加州
環保是個joke
垃圾分完類其實多數拎去堆填
因為垃圾桶空間有限 啲人支持包裝可以放recycle bin
但recycle bin 係撈埋好多野
英國街上面嗰啲筒直程係mixed recyclable,分類都冇
都唔知係咪真係會有人分返,我懷疑根本係拎去堆填區
之前討論強制回收,D人話要拎落街掉咩?
依家都冇你就假設要落街掉
外國D回收筒唔係都係用膠用金屬?
冇人叫你一日掉一個回收筒
how dare you會屌有錢佬私人飛機,貫徹過你
其實我成日想問
響D環保人士心目中, 究竟環保既意義係咩

自己唔用膠, 唔開冷氣, OK, 我環保左
之後落到街, 都係一街膠袋, 都係間間office開緊冷氣

你做緊既野, 對呢個世界有咩影響? 對環

環保撚最攞命既地方就係鍾意自己呃自己
"只要喚醒更多人支持環保就可以救到地球"
我先唔講就算全世界人都唔環保, 地球都轉得好地地唔會爆炸唔會響宇宙消失
"環保"呢個topic講左咁撚多年, 喚醒左幾多人? 地球多過一半國家廢膠未?

真係咁多年都未醒覺, 你地做既所有野都只係自我安慰, 覺得只要自己做左就心安理得, 個世界變成點你控制唔到所以都唔諗住控制

三個字: 嘥鳩氣
咁講. 外國咁多環保政策
都總會有D ON9到比人屌
而外國環保團體爭取果D ON9過香港好多
不過分別係外國人不滿會屌政策 但會支持環保
呢個係價值觀同理念黎
連登就會因為你唔滿意果班人
因為佢地支持所以我地要反對
一係黑一係白
唔係針對個政策ON9嘅位
香港根本無地方去搞垃圾收費
禁用膠明明又未ready
你環保都要可行先得架
Btw屌環保撚呢個point又係
講咩支持政策,迫鳩人環保
連登仔係盲定失憶定戇鳩呀
環保團體不嬲都係joke,有撚牙力
政府起港珠澳趕走海豚,環團咪無用囉
政府唔想拆哥爾夫球場,咪攞份環評報告出嚟囉

話環保撚迫你
人哋講海豚,有冇迫到你出嚟保護海豚
人哋話高爾夫球場要有樹有蝙蝠
有冇迫到你話算啦唔拆球場啦
而家環保撚講兩句,就迫鳩到你用紙用木
由始至終,迫到你果個得政府

都係果句,唔好為左搵藉口
而寧願講埋啲咁戇鳩嘅嘢
好撚核突
多謝環保L
東京 台北 首爾咪差唔多
你唔好以為大段就有道理先得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞