其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
我係加拿大
人地用好撚多膠wo,餐具大部份都係膠,外賣有一半都仲係膠袋
除左垃圾會分類外
日常生活睇唔到有幾環保
屌你環保咁撚多方面 係要搞到平民百姓嘅 屌你老母我買外賣就係要方便貪佢唔使洗 你咁撚鍾意講外國 講埋日本啦
你啲環保撚 係要落井下石乜撚自備餐具 我屌晒你哋老母啦

政府責任一定大架啦 但你啲環保撚把閪口都唔好得去邊 見到啲人嬲仲要踩多兩腳乜撚「啱架啦 紙膠餐具都唔環保 一齊帶餐具啦」 咁樣見到會唔炆?

我本來都唔會反感環保 自己都係唔浪費就算 呢幾日見到啲環保撚啲閪口 我唔會再理環保
其實我唔想環保同唔想益下一代
你唔應該逼我去適從
好啊我講白d
你提倡環保係向西方跟風人做你又做,定真心為個環境好?
先唔同你講方法唔work,你點樣去說服人接受環保呢套觀念?定義有冇界定好畫好個龍門?
人哋要follow你係有代價,你點樣說服到人跟你既理念係有價值?係佢自己都受惠?(即係上面有人講既教育咁)
當個社會已經令大眾覺得自己無份分享成果,同你班賤民講no stake in the society,你又點樣說服到人付出?

夠理性未,答唔答到?
環保膠
垃圾膠袋個人覺得主要問題係連分類都未立法做
就迫人用指定膠袋

係台灣做過野一排
台灣D膠袋都係易穿
問題係本身人地分左類
可回收垃圾其實唔濕唔污糟
穿左都冇問題

廚餘係最污糟. 咁廚餘個袋咪用厚袋/用兩個袋
就算唔係指定袋.舊時D0袋你唔想穿都係咁做.
香港連分類都未分.全部垃圾一個袋
包裝加送菜 唔穿都難啦 又污糟
呢樣真 樓主仲要咁認真係CCTOY開POST
預左收爆負評
佢身處平行時空
如果全世紀有日本人咁質素
根本過渡包裝 用再多膠都唔大問題
問題係全世界得一個日本
歐美都係要靠法律做
就係睇今日品質測試就知佢哋衰邊樣

直啲叫佢哋搵過啲好嘅pr 同marketing and sales 先啦
我同意唔應該完全禁膠
香港係連基本強制回收都未做
不過如果香港推強制回收 我都預計到會比連登屌到爆
拿就咁嘅
有冇諗過有膠到紙做
嘅過程中間可以有幾多階段先
佢根本未學行先學走
將理論同政策脫勾
連市民點解唔配合唔賣帳就屌鳩左人脫節先
好似今日個show咁,你造假都要做得好好睇睇啦下話,你連示範都柒成咁,誠意都無啊
點睇米埔濕地準備用黎起野
拉高個回收率先再講強制啦
膠樽鋁罐玩按樽咁玩 每個退番三蚊兩蚊都多咗唔少人肯同你回收(甚至尋寶添)啦
其實你知唔知日本都比西方環保撚屌到仆街
連登仔:
我唔生仔好環保
我唔強姦好君子
我唔虐畜好人道
我唔打劫好市民

咩人先會覺得自己冇做衰野=對社會有貢獻
依家啲連登仔玩嘢咪就係要多謝個啲環保撚囉,依家個班環保撚同政府係一致既就係同市民作對,依家係你替代品有問題搞唔掂,搞唔掂咪算,咪再諗,無需要夾硬推,仲要話到係你錯咁,咁環保撚同市民作對就應該預左市民會有乜嘢反應啦,講真大部分人對環唔環保都無乜所謂,乜鬼可持續發展,我讀書個陣就會講,普通行多一步我相信好多人都無所謂,但係依家要你行多一百步,行唔到仲要話係你錯係你問題,條氣唔順咪開始認同個啲反環保既諗法,不過又講反環保又點,大部分人咪又得個講字
咁你幾時離開連登?
你咁有貢獻
有冇用電啊
有冇搭車啊
有冇用膠製品啊
新加坡都係全部用緊膠
脫左節未?
工時冇咁長/間屋大啲嘅話唔會咁多反對
不過我睇唔到香港有咩可能真係谷得起回收業
你睇吓紙盒回收商都俾人搞到去要去新加坡

講其他國家咁韓國都撤回唔再ban膠飲管
紙飲管又易濕又重計埋total carbon footprint 唔會細過膠,鋼生產過程更加污染,鋼飲管又危險,整穿上顎醫生難救
講真膠飲管用得好少膠,其他國家ban都係因為插海龜鼻張相容易R funding. PP 依啲cheap膠係將石油副產品物盡其用,好過環保袋啲貴膠要crack過啲石油
跟唔係因為跟風.而係人地做左結果係點有參考
香港呢D唔係環保先鋒又怕比人屌嘅
咪有個參考睇下人地點做有咩結果.
唔係100%可以一樣 但好過盲住做
結果西方歐美澳加日韓台都一直收緊慢慢做
大家基本上都係接受一步步改 慢慢愈做愈環保
而香港人連基本垃圾分類都未做
就話要反環保又講唔講得通. 全世界咁多人做都唔大問題
X2
未有替代品出現之前,一意孤行咁樣ban晒啲塑膠物料,根本就係反其道而行,只會浪費更加多資源
環保撚擘撚大對眼睇清楚發生咩事先再講啦
就算拉高左,佢哋都會揾其他野講
減少開採石油先啦
捉人傾倒建築廢料先啦
全世界做到100分先好叫我用少一枝叉
隨便 見到唔岩聽就封好事黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞