其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
拿分開返
我唔係支持香港政府果套環保政策
我只係討論緊香港係反環保

香港政府同大陸商家關係係點人人都知
佢要cap水係邊到都會cap
唔係直接關環保事
就算冇環保政策 果D即棄餐具 D膠袋
最後D錢入左邊個手? 大家心照
香港係冇配套
連強制回收都未做就一下跳去全走膠
我同意香港環保政策係ON9

但我個POST主要係針果班反環保嘅人
唔係批評政策果班.
正正常常一個有效城市,唔係失敗城市
有班人自備餐具
有班人用正常餐具代替品
有班人肯比錢唔環保
大家有自由選擇自己生活方式
overall加埋 政府盤數一定環保左

但香港係要搞到咁極端
代替品又垃圾
D環保撚仲要四圍咁屌
下?? 香港同世界未脫節咩??
唔支持政策.認為ON9大把野有問題
唔代表要走向另一個極端去反環保
我都唔係環保撚 熱會開冷氣凍會開暖氣
都唔鐘意D極端環保撚
但唔會支持反環保
已脫節
但本身只係政府脫節
依家係價值觀都開始脫節
兩樣都反,唔洗分咁細

首先你個政策唔係真環保之餘又擾民
塑膠回收又唔做好,之前試過分好PS/PP/PET (可回收) 同 ABS/MABS(不可回收)拎過去綠在區區,點知見到咩膠都堆埋一齊,回收唔係咁做㗎大佬

第二連登窮毒撚一唔生仔,二少旅行,本身貢獻都已經大過我班開個conference都要坐飛機嘅環保人士,用膠叉嘅權利係well-deserved

第三環唔環保香港都已經脫咗節
唔好以為西方國家一定會繼續係左派主導
電動車都已經玩完
X治X興 嘅重點係你香港有咩offer俾人而唔係你嘅環保政策幾啱人哋心水

第四我哋成代人已經俾人放棄,點解重要負上社會責任?
做撚左教育未啊
教育未行得好講政策
同老共有咩分別
你有冇諗過就係充斥住好似你呢班空口講白話既柒頭
一次又一次咁企係道德高地勒索人
一次又一次咁妄顧現實情況去做on9野
仲要唔係得你做係逼大眾集體陪你柒

先至令到大眾對你班環保撚屌咁撚憎恨
你都識講極端,你識話人極端,有冇諗過你哋對人咁多所謂唔環保既批判都係嚴重違反人類社會既基本,都係一撚樣咁極端架咋

同西方社會脫軌?咁又點,到底知唔知香港已經收左皮好耐
佢最好係玩膠,如果講真就真係壞腦既環保膠
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E5%95%86%E7%95%8C%E6%88%90%E6%9C%AC%E5%A4%A7%E5%A2%9E-%E5%8D%97%E9%9F%93%E6%94%BF%E5%BA%9C%E8%81%BD%E6%B0%91%E6%84%8F%E7%84%A1%E9%99%90%E6%9C%9F%E6%8A%BC%E5%BE%8C%E3%80%8C%E8%B5%B0%E5%A1%91%E4%BB%A4%E3%80%8D-015540625.html

唔好講到反唔反環保先,你推政策推得衰啲人就保證會怨爆你,包括當日有份出嚟推嗰啲人

配套做唔好,又唔諗清楚香港好多嘢食都係又湯又汁又扒,再加上有堆人同餐廳係只做外賣或者只能企街食飯,又以為個個都會肯花時間同埋有地方洗餐具擺餐具,一實行嗰陣啲紙餐具又衰到乜咁,有事就淨係識叫人自備餐具(仲要扮哂企喺道德高地到地圖炮咁屌人喎),唔惹火先奇啦,連埋環保呢樣嘢都攞出嚟屌純粹係大家要搵地方出氣

連埋垃圾膠袋單嘢,個頭開得咁壞,以後要喺香港推環保議題,難過登天啦(起碼喺大眾層面)
回收唔做好係事實
不過之前唔係討論過強制回收
結果都係個個反對

擾民方面,日本台灣人回收都係要自己花時間分類
暫時全部國家都係咁做緊
紙飲管都係林. 差都係易斷
唔係得香港係咁
咁不嬲都係同步做
日本人咁自律.分類回收都係強制法律
反環保撚,唔反環保
Propose唔到一個work既方案俾人
但就要人付出代價去無條件認同佢哋既理念係work
環保界就係充滿呢種人
駁唔到開始人生攻擊?
完全無必要超英趕美
而家新加坡都係瘋狂派膠
新加坡都做緊其他環保嘢
但一定唔會禁膠先囉
你頭四句講左好多野.
但我都完全唔明你實際講緊咩

我觀點好簡單,唔認同反環保
猜需要刻意拉埋政府D ON9政策去講
而我都唔係環保撚
日本真心做得太好
究竟佢哋係點樣做到商品packing 配合
家庭商戶廢物回收都work 得咁好
日本市面仲要勁少垃圾桶
Too long didn’t read.
反環保撚唔等於反環保
環保撚就根本同環保冇關係
我同意香港今次係ON9突然走得咁前
但韓國都已經有強制分類
香港如果推強制分類 都預計到都係比人屌爆
香港之前連一間回收廠都保唔到學人講環保
回收都未做好 就咁膠變紙只係垃圾種類唔同左 根本幫唔到環保
膠本來就係石油副產品除非呢個世界唔再用石油
唔係話你唔用膠就唔會有膠出現
同D環保撚嘈都多撚餘

已封鎖會員 - 遙遙領先(起跑)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞