其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
香港人好簡單,影響唔好太大
加有$$$
你叫佢跳海都肯

咁簡單都做唔黎仲要屌返人唔支持
On9環保撚
成件事根本就行都未識行就唔好學人渣飛機喇
環保基本功都未識就禁膠
呢d環保嘢產業都未完善學咩人推
唔通話太陽能好環保,而家即刻禁晒其他發電方法?
咁多年
得隻垃圾龍阿德仲人唔好亂掉垃圾
同隻大嘥鬼

教育同宣傳仲係咁BB班階段

無啦啦升級中學講走塑
都CLS
我冇生100個仔,仲唔夠貢獻?
加拿大冇垃圾分類?
香港如果推,實比人屌到爆
我唔反環保架 大前題係唔可以影響到我生活 捉到重點?
垃圾原來自己咩都做唔到就judge人
因為真正對環保有用嘅從來都唔係日常生活上做埋晒啲傻鳩表面野
啲傻鳩環保撚戇鳩鳩先會覺得自己好環保
利申:反紙飲管,但我覺得一半一半

明明好多嘢都可以直接飲唔使飲管,例如汽水
餐具外賣嘅話咪自備

我喺英國啲麥記一早已經轉晒做紙飲管,飲milkshake完全飲唔到,直接用個嘴掂住個杯飲都冇咩問題。最大問題係明明飲唔到麥記照派紙飲管,咁又浪費咗,呢啲先係反環保
用香港同日本比
香港人質素有日本人咁高.過渡包裝當然唔係問題
事實係. 而且日本都要強制分類. 香港推你又支唔支持?
我好公道
我唔生下一代
咁同會生一代嘅人相比
我唔環保嘅quota係咪應該多一倍
咁同樣大陸人黎掉垃圾
痀屎都應該可以用同一個邏輯
跑得快過馬先好講馬啦
垃圾膠袋單嘢係不論如何都唔會行得通
因為你畀差餉已經係畀咗垃圾處理費
只係年代太久遠 冇人記得一般差餉同市政局差餉係 for what
再後面就係合二為一都照收兩條數嘅總和
再收費嘅叫做 double tax
用ky咁唔環保
比人屌唔係問題
反正我講我意見係言論自由
大家都可以唔認同
你有冇諗過就係充斥住好似你呢班空口講白話既柒頭
一次又一次咁企係道德高地勒索人
一次又一次咁妄顧現實情況去做on9野
仲要唔係得你做係逼大眾集體陪你柒

先至令到大眾對你班環保撚屌咁撚憎恨
你都識講極端,你識話人極端,有冇諗過你哋對人咁多所謂唔環保既批判都係嚴重違反人類社會既基本,都係一撚樣咁極端架咋

同西方社會脫軌?咁又點,到底知唔知香港已經收左皮好耐
你頭四句講左好多野.
但我都完全唔明你實際講緊咩

我觀點好簡單,唔認同反環保
猜需要刻意拉埋政府D ON9政策去講
而我都唔係環保撚
好啊我講白d
你提倡環保係向西方跟風人做你又做,定真心為個環境好?
先唔同你講方法唔work,你點樣去說服人接受環保呢套觀念?定義有冇界定好畫好個龍門?
人哋要follow你係有代價,你點樣說服到人跟你既理念係有價值?係佢自己都受惠?(即係上面有人講既教育咁)
當個社會已經令大眾覺得自己無份分享成果,同你班賤民講no stake in the society,你又點樣說服到人付出?

夠理性未,答唔答到?
環保膠
跟唔係因為跟風.而係人地做左結果係點有參考
香港呢D唔係環保先鋒又怕比人屌嘅
咪有個參考睇下人地點做有咩結果.
唔係100%可以一樣 但好過盲住做
結果西方歐美澳加日韓台都一直收緊慢慢做

大家基本上都係接受一步步改 慢慢愈做愈環保
而香港人連基本垃圾分類都未做
就話要反環保又講唔講得通. 全世界咁多人做都唔大問題

你成日話人哋做到點做到點
有冇評估埋人哋既誘因
生活空間、教育程度、對個大環境既歸屬感、措施影響有冇減到最低

全部條件你有邊一樣比得上人?
無既你講經啊?
佢哋唔會明呢個道理
說話唔好亂講

我地中國香港永遠都係屬於發展中國家既一部分

唔信既話你去問國國安
唔知. 自己冇聽過. 西方都有好多人.
我只係知絕大部份人認同日本環保回收做得好
你話咩環保撚係幾多人先
唔使
不過至少唔似得你呢啲垃圾走去judge人
環保得,不過搵個替代方案,唔好同我講乜撚野自備餐具呢d 戇鳩野
仲有d戶外工作,你唔撚知有幾唔方便..

仲有紙質餐具安全性同衛生係咪適合長期使用..
唔好同我講外國都係咁...香港d飲食習慣同人地唔同..
任何政策係考慮本地化是否可行,而唔係全面搬人地果套.

仲有..點解外賣可以用,堂食唔得?本地唔俾賣..但可以由海外訂返黎用
人工$10,000 vs $50,000, 搵得多, 洗得多,
用左黎搭飛機、食挪威魚、買大間D屋、開冷氣、揸車,
放銀行都會借比公司洗錢,出糧比另一個人洗錢

越高GDP越唔環保, 美國又係買返中國工廠既野,電動車電池不知幾污染
你洗多$1買餐具,根本製造多$1污染物

環保應該0收入,敞平
愛國者建議:
高官減90%人工,,公務員減一半人工
你推閪咩 香港分完有閪用 焚火爐又未起好 又冇回收全部去堆填區 分你老母咩環保撚 扮到好撚客觀講到自己唔係咩環保撚 你睇你啲閪留言 露撚晒底啦傻閪
Tldr
但同意標題連登仔連問題喺邊都未知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞