其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
咁你咪試吓依家公開用自己身份支持反人類囉, 睇吓點
依家個社會要用幾百年後嗰套去運作?
你個論點都幾無腦, 直情可以用智障嚟形容
英國除左保守黨同工黨,第三大黨已經係green party

咩話?講多次?
調返轉問,有咩國家試過立環保法整死過自然產業

中國EV勁咪講外國油車唔環保、飯盒膠袋隻字不題
美國推晒啲廠出國咪同你講佢國內點環保、中國空氣點污染
歐洲國家人口少咪同你用總排放計
個個講環保都係講對自己有利嗰啲架啦 你估真係為地球咩
我就直頭反環保既
環保黎做咩?
反正都個世界已經越黎越閪
寧願方便都好過要搞咁多無謂野
其實我睇過宇宙相關一d片,佢地話一個宇宙有文明威脅到外星人果d超高文明就會即刻秒殺果個宇宙,結論就係人類保護地球做多左,反正d宇宙會定期爆炸,免威脅到神嘅外星種族
你只係講緊啲官點閘述緊件事 大把環保政策係好詳細地講 唔係呢啲口技 好似強制回收 係實實在在要定咩要回收 Council 收完啲稅要係支出到拎一部份收垃圾 車由70公里要減到60公里 唔過排放標準嘅車唔過車驗 發電廠排污標準 我想問呢類好有數據同最貼身嘅政策點打擊外國
香港係有入膠樽機㗎
我甚至見過有婆仔執垃圾桶啲膠樽入機換錢添
咁我上面俾咗咁多數據,你解釋到點樣歐美比中國印度環保美啫

上面又話唔同國家唔同情況,依家又忽然間講同一件事,咁中國夠有高鐵啦美國起到未啊?
世界工廠都吹奏係香港冬天西北風都未食過?
中國做左垃圾回收未
原來中國美國都一擔擔 咁你講乜春嘢西方有多啲環保意識啫
美國人教育好過中國多多聲
是但足個小朋友問都知點做分類垃圾
唔用即棄餐具呢啲
中國啲傻仔咪日日係到你媽迫賺到錢就得
點比
真呀
Environmental research本身係勞動密集型嘅field嚟
將啲資助環保團體嘅錢養啲PG post doc其實仲有效
9up完未啫睇返數據得唔得?人均耗電量中國低過美國。交通美國揸車搭飛機,中國就起高鐵起地鐵起到冇晒錢。

係香港冬天西北風都未食過?

講排放?計總排放美國工業革命至今排放咗5090億噸,中國淨係2840億噸仲未計中國人口係超過三倍。計人均2022年美國14.44噸中國8.85噸

你幾時攞到數據回應到美國點樣環保啲啫?
咁即係美國人均排放量低過中國未?
美國教育咁好,幾時捨棄開車搭飛機 去搭公共交通同火車?
美國教育咁好,點解共和黨仲要保傳統汽車工業?

你條極端環保L都幾有趣,我上面俾晒數據俾晒例子,你一味剩係得垃圾分類,就喺度吹奏歐美講到有幾環保
美國人事實係有環保意識過中國人
飛機火車平民計劃起? 一個完全唔同城市結構
係到比交通工具? 人地一間屋幾大社區幾多人?
你估美國起左高鐵就可以好似中國啲沙甸魚咁行幾步就到高鐵? 如果唔係咪姐係叫美國人重新起過晒啲城市?

仲有上面唔係有連登仔話唔生仔都計環保
中國咁多人口美國佬生嫁? 人地面積同你差唔多大
生咁多又斬晒啲樹 絕排放遠遠少過你中國
脫節咪脫節囉 點解一定要跟世界(特別係歐美)嘅潮流走
cant agree more
所以咪話,啲環保政策一係政治宣傳做樣玩市民、一係商業手段,你講嗰幾樣咪玩市民嗰啲囉

強制回收 - 要市民分呢樣分嗰樣,最後咪一係當垃圾處理、一係送去啲窮國喥
Council稅 - 收完啲稅你都識講要拎「一部份」嚟收垃圾,啫係有賺啦。好似加拿大咁仲要當服務費咁再打多個稅,根本係無本生利
車驗 - 舊車唔過排放標準咪迫你畀錢買架新車囉,製一架新車嘅平均十幾廿噸碳排放,你估吓你換完車要揸幾耐先補到差額?
發電廠 - 更加簡單,有咩要換/upgrade直接轉嫁落用戶喥,upgrade就一次性支出,加價就直到永遠,不過都叫對環保有啲用

環保根本係政府利益輸送嚟
美國起公共交通同子彈火車成本效益低,所以唔起
講到尾咪即係錢囉

你咁講嘅話,咁發展中國家因為冇錢所以燒煤發電,又有咩問題?
中國因為錢繼續發展工業又比環保撚屌

仲未講工業排放係無可避免,中國唔玩咪轉場去東南亞。你一係就唔好用自己手上嘅工業產品返去古代生活方式,唔係你有咩資格批評工業國家有碳排放?

交通呢啲就有可避免,國民可以選擇較環保嘅交通工具,但有啲國家就係唔搞

總之美國因為錢做出啲唔環保行為就OK
發展中國家因為錢做出啲唔環保行為就地球毒瘤

美國由10變9就俾你吹奏,發展中國家由1變2就俾你批鬥

依家講緊救地球,自己就諸多藉口,人哋就唔俾呢樣俾嗰樣

等美國德國廢晒自己啲傳統汽車工業先再好同我講佢哋環保意識有幾高啦
中國依家咁多電動車。美國有環保意識,但就個個繼續開汽油車,咁樣叫環保意識?笑撚死人咩
駁唔到就俾條唔關事嘅片,你都幾柒吓

你話美國有環保意識呀嘛,咁幾時比到數據顯示美國人均排放量低過中國?

美國有環保意識,但繼續高碳排放,你講咁耐原來得個9up?
環保咁大個課題 你都可以話環保唔一定係好
你話獨立睇每一個科學 好似電車係咪真環保
太陽能板係咪環保 都叫仲有大嘅角度同研究可以分析
你可以話唔係真環保

但你一黎就話保護環境都可以係有機會唔好
仲講咩背後意義同批判性思考
你是但講個可能性點環保有可能唔好參考下
人均排放高係事實 總排放低過你中國都係事實
重點係人地一直收緊緊唔同排放政策
你如果唔同意環保
咁你應該支持美國唔好再進一步收緊環境政策
我認同環保 所以你話美國排放量高
我同意佢地繼續收緊環保政策

中國呢啲世界工廠 同樣應該繼續收緊
有咩衝突?
首先,對於環保政策的執行,我認為幾乎所有文明發達的國家都在積極推動,包括了收垃圾袋稅、強制分類、禁用即棄膠餐具等等措施。我同意您所提到的,這些政策是基本上所有已發展國家步步為營推動實踐的環保措施。

對於負面影響,例如飲管軟化或膠袋破裂,已發展國家亦有相應的解決辦法,例如使用料厚的袋子來裝廚餘垃圾,膠袋亦有分不同厚度。因此,一些商家會選擇使用較為堅硬的飲管代替塑料飲管。當然,這些解決方案雖然可行,但也有可能價格較高。

我同意你所提到的,綠色政治在已發展國家中已成為一個重要的政治力量,反映了人民對於環保的高度關注和認同。在這些國家,環保已經成為了人們日常討論的話題之一,除了政治和媒體上的呼籲,教育方面也有相應的教育。因此,我認為這些國家的民眾可能比香港更加認同環保的重要性,這也反映在綠色政治的崛起和環保行動的積極推動中。

當然,環保的問題往往比較複雜,並非所有所謂的環保做法都完美適用於各個國家和地區。例如您提到的回收難度和污染等方面的問題,這些問題應該是人類在推動環保措施時需要一直努力改進和解決的問題。

最後,針對您所提到的網民的言論,我認為環保應該是所有人的責任和義務,不僅僅是政府和商家扛起的單項責任。然而,我們更需要客觀地、科學地看待環保問題,不應將環保變成政治議題或攻擊對象。事實上,在已發展國家,環保政策得到高度支持和認同,並非像某些謠言所講,這些國家的行動只是為了發表高標準的環保宣言,而事實上卻沒採取任何實際行動來實踐。正是因為這些國家民眾的認識和支持,促使環保措施得到了落實。

總之,環保問題是全人類共同關懷的重要問題,我們每一個人都應該關注
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞