[耳機撚]討論下香港各大耳機店(29)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike

黑磚
lyra2人聲好後
vega就比較後
兩隻都係樂器前d

你試黑磚嘅3.5冇用喎 推呢啲圈預咗聲好一般 得4.4叫ok

絕對係,仲要vega出名難推,sony4.4先有力

不過唔好咁la,前兩頁先有個人攞堆人聲女毒塞,然後話耳塞聽古典廢,大佬你調音調到好似仙女334咁撚啲聲個定位咁唔平衡梗撚係炒車la

以前tf10,就係用黎聽樂器既,唔同tf10聽女毒咩

好la,宜家比堆人聲後樂器出既,其實可能只係平排,真正調音平衡清聲底既,又比人聽感差唔知賣點係乜

姐係咁 公道啲講句 一見圈就知推力有要求 之後推唔推得好唔同圈又有唔同要求 基本上係兩級嘅潛力 圈本來優勢就係天生靚bass 靚音場 好嘅樂器味道 當然玩盡佢啲優勢 邊有咁蠢明知自己產品線有隻平啲嘅專攻人聲程度好推係近乎弱智嘅5鐵 都走去追求人聲㗎

不過我都依家都唔明 點解仙女啲背景可以做到咁撚差 呢個價位加減4k hkd 嘅人聲相對唔錯嘅入耳 背景都冇咁明顯嘅問題

大部分人都係聽pop,聽人聲,我都明既,因為根本冇乜人理個背景
所以呢啲調音風格明明唔平衡,反而爆起,真係三頻平衡定位清晰,反而啲人覺得悶

有能力嘅最好2種風格都各keep一隻,任何一種聲底聽得耐都會厭的。

太忠於原音/平衡對大部分聽流行歌曲嘅人未必吸引,因為好多歌都係錄音好一般,器材如果如實反映難免令人覺得唔好聽
隻8仔插座個膠裂咗好心痛
想問下有冇巴打知邊間耳機鋪有做恆生免息分期
唔知點解次次去鋪頭試完機,張卡都會出問題,例如係d album名少咗幾個字,唔見咗幾個album,有d歌冇咗一部分咁
係我張卡問題定點?

同密仔一樣裂法?
唔知點解次次去鋪頭試完機,張卡都會出問題,例如係d album名少咗幾個字,唔見咗幾個album,有d歌冇咗一部分咁
係我張卡問題定點?

你意思係喺人哋部機度睇到有問題 定試完用返自己機先睇到shockshock哋?
係我張卡問題定點?

你意思係喺人哋部機度睇到有問題 定試完用返自己機先睇到shockshock哋?

例如喺人地部機道發現唔見咗個album,返到去插電腦一樣唔見咗
係咪我張卡有問題

同密仔一樣裂法?

佢點裂?

同密仔一樣裂法?

佢點裂?

sorry 記錯 佢嗰個係憨鳩整爛 引述原句
你係點爛?純粹八卦
係我張卡問題定點?

例如喺人地部機道發現唔見咗個album,返到去插電腦一樣唔見咗
係咪我張卡有問題

飛仔你check下容量先 睇下係咪鬼咗 定真係de咗你嘅album (真係聞所未聞
係我張卡問題定點?

係咪我張卡有問題

飛仔你check下容量先 睇下係咪鬼咗 定真係de咗你嘅album (真係聞所未聞

係每次試完機都對張卡入面既存檔有捐傷.....有d歌播唔到
有無人比較過 Cowon P2 同罪大黑磚?
而家 P2 最平賣緊幾錢?

2邊都岩聽
但係唔想見到wm port 同黑磚有小小重
買左p2 ,load 野快 有eq 玩

聽有人p2 可以7千幾出門口(頭定尾就唔知)

好似係中 btw 又有人7300賣p2

7400 here

請開邊度賣 7400?
仆街手機直推e3k 同落炸彈差距原來幾明顯 音場 分離度 bass焗唔焗全部改善 開埋腦擴效果十分顯著 這讓決心賓周直推嘅我情何以堪啊 (亦證明唔推好真係浪費咗實力)
係我張卡問題定點?

係咪我張卡有問題

講真 真係冇停過咁嘅情況 試下用其他卡會唔會有分別 check埋你張卡個格式 雖然未必關事
係我張卡問題定點?

係咪我張卡有問題

講真 真係冇過咁嘅情況 試下用其他卡會唔會有分別 check埋你張卡個格式 雖然未必關事
仆街手機直推e3k 同落炸彈差距原來幾明顯 音場 分離度 bass焗唔焗全部改善 開埋腦擴效果十分顯著 這讓決心賓周直推嘅我情何以堪啊 (亦證明唔推好真係浪費咗實力)

e3k係未咁勁 聽講落埋台機仲勁

我暫時聽過話落hugo2 先見真本事 兩者定價相差足足36倍 當然你話對比2.5-3k以上唔呃錢嘅動圈肯定比唔會過 佢前面仲有隻懷疑做爛市嘅 阿嬌冬 s1

我暫時聽過話落hugo2 先見真本事 兩者定價相差足足36倍 當然你話對比2.5-3k以上唔呃錢嘅動圈肯定比唔會過 佢前面仲有隻懷疑做爛市嘅 阿嬌冬 s1

同埋佢嘅bass 量真係舒服嘅 對比fx1200(fw01都知過分咗 唔換線嘅情況下已經明顯好過fx1200) 1551 呢啲價錢比較正常嘅圈 不過按口味反應都因人而異

同密仔一樣裂法?

佢點裂?

你係點爛?純粹八卦

唔知係咪條新線個頭太緊呢
諗住線做後備都覺得有啲難塞入
之前又冇留意到有冇

同密仔一樣裂法?

佢點裂?

你係點爛?純粹八卦

唔知係咪條新線個頭太緊呢
諗住線做後備都覺得有啲難塞入
之前又冇留意到有冇

咁我自己試線都要小心啲

同埋佢嘅bass 量真係舒服嘅 對比fx1200(fw01都知過分咗 唔換線嘅情況下已經明顯好過fx1200) 1551 呢啲價錢比較正常嘅圈 不過按口味反應都因人而異

e3k啲bass潛得唔深 空氣感 bass 收放唔可以同ie800呢啲旗艦做比較 佢個bass量絕對唔會為咗討好人同你做得太放肆
呢樣嘢都令我諗起beats衰咩 一間真係做hifi嘅廠 佢嘅調音係點樣拿捏 亦瞬間明白點解大陸有個行家講過beats個圈實際係唔差 出嚟個效果卻係屎 調音真係佔好大比重

同密仔一樣裂法?

佢點裂?

你係點爛?純粹八卦

Qdc8?
我齊口斷針
你點爛?
聽開Eng pop,k pop同廣東歌,加少量edm,
想要人聲(唔鐘意westone果種模糊),加少量低頻(之前用開se425,就係頂唔順無低頻同太悶先想換 )
咁多位師兄6k內有咩iem或者二手iem好推介?(夾AK70)
係我張卡問題定點?

係咪我張卡有問題

講真 真係冇過咁嘅情況 試下用其他卡會唔會有分別 check埋你張卡個格式 雖然未必關事

張卡就快壞
拔卡果陣有手尾啲,一係熄左機先,一係禁左eject制先

係咪我張卡有問題

張卡就快壞
拔卡果陣有手尾啲,一係熄左機先,一係禁左eject制先

張卡用咗幾個月,基本上每次都eject/熄咗機先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞