Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

290 回覆
4 Like 0 Dislike
你好似講到你而家好多選擇咁
本身用Zf嘅話買40 f2就心理上好難唔揀SE版襯返個樣
用其他Z機反而唔care
但如果2000中買支40 f2 真係加多少少3900左右就有支50.8
話晒都S line又唔算重

所以如果係我 我一係就普通40 f2 一係就上50.8
我自己都係Zf 最後揀咗50.8
原廠:

35 高質素但貴 影人帶境唔錯 餐廳坐得窄嘅話打卡會略嫌唔夠wide

28/40 又輕又細平靚正 質素係唔錯 當然冇s line咁好 自己搵啲sample相望下

26 夠晒輕同細 同28比略嫌有啲貴 焦距同iphone相機一樣 睇你會唔會覺得冇驚喜

200g內有啲難搞
想輕便去旅行我會揀2470 F4
個人覺得算幾輕 伸縮鏡筒令到佢做到算細

二手而家好似二千中就有 抵到諗唔到理由買全新
佢唯一做唔到嘅就係冇得用大光圈影啲糖水相交貨比老虎乸
Sor…睇唔到你話要200g內
咁40 f2唔洗諗
用m鏡
我初初就好似你咁諗買咗ZF
諗住有自動對焦還跟住又輕便咁啦插支奶35aa
點知道發現成件事都係好大嚿 用落其實一啲都唔輕便

最後尾都係用返m10p
其實買zf嘅人本身知唔知zf部機唔係輕巧型
為左有質感係落足料, dials用埋黃銅去做
700+g已經重過z5/6/7
選擇zf仲要輕巧 可以選擇嘅鏡頭就唔多
我覺得唔關個蓋用銅定鐵定鋁
係原本成個體積本身就好大嚿 唔知點解用落感覺覺得佢硬係好肥好腫咁
原來而家nikon維修部連星期六都唔收機
一定要星期一至五
Fuji x-s10插開16-80,上Zf 24-200覺得差唔多

用後感係Zf ISO 12800 = X-S10 ISO 5000,點解唔早半年轉會
zf水而家價錢穩定喺萬三樓下
好值得入手
新手問
Nikon z f 水貨和行貨 差$3200
水貨有咩要留意;除左冇保養
所以先想揀支輕既鏡
輕度用家應該ok既 又唔考慮打雀/影星
一般嚟講 比錢之前店員會開部機比你睇
你可以有部機外觀嚟睇係唔係未用過
打開個機蓋睇睇cmos係唔係正常
開著部機睇下操作是否正常
如果連鏡一齊買就裝埋試下對焦
返屋企影一張相睇下快門數係唔係1
認真 我係你我揀A7C2
+支40mm f2.5 機連鏡同zf body差唔多重量
爸打
如果28 40又點揀好
用起上嚟有咩分別?
影景,影人?
你會用嚟影咩多先
影景為主就28,連人帶景就40
想問用緊星際nikon zf水改中文d機用家
有無影響firmware update
買曬啦,咁平btw用完40之後無用過50.8,40影人散景好靚
你上showroom/肥花拎上手玩下先
想輕便又輕度用家,應該買ZFC,真心輕好多,鏡又平d輕d
我都係新手,最後決定係肥花買,送手柄,sd卡,mon貼
官方仲送電(上showroom拎)
優惠好似做到月尾
第一部機乜都唔識,當3200買個安心算
我買左兩個星期就放番出去
真係無防手震其一 其二係我有能力揀
同埋買完番來一個星期 覺得真心想入坑長玩
就打算把心一橫比多少少算
你要明白200g呢個要求係有啲苛刻
除咗幾枝餅鏡之外就冇咩選擇

唔計dx鏡有6枝揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞