Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
消息都冇
咁可以down scale返去4K
而且拍6k to 4k仲有多一個好處就係可以4k zoom
我自己個人覺得呢部嘢唔單只係打緊a7s3/4
Fx3都可以一戰
由其佢冇乜jelly effect
大陸賣18999 香港應該賣 20999?
a7s3咪就8k 4合1去4K
以前A7S2原生12mp cmos嘅4K邊有咁sharp
我對比過就S1H 6K超采4K放大睇會sharp少少咁
一河之隔
貴咁多
依家sony rumors都係傳a7s4會降級賣平啲用24MP 4k 60p
咁邊個買A7M5
出部機自己打自己咩
z63會隨住時間平嘅

A74一開始都係2499 USD
香港一開波都賣兩皮
見到部Z6iii 真係流哂口水
不過over budget
應該疊埋心水Zf
但係a9 個fully stack cmos 唔係應該好過而家partial stack 咩
拍片機唔太岩我用
好似俾多幾千上8/慳一筆落f更好
根據Nikon HK以往定價嘅進取程度
Z63可能要23K HKD
個表嚟自dpreview
可以睇到定價同A74 R62一樣係2500USD
到時A75同R63出左應該都係賣呢個價錢

A7iv 新出其實都係2500 usd
但唔知要等幾耐先跌價
R6ii唔係stack都只係慢過z6iii 0.01 ms
6k60 4k120 仲要12bit nraw
比到咁勁嘅spec
應該好難會減價

睇A7S3仲係賣緊2萬幾就知
dllm所謂改良左既反mon就係zf個反mon
影相撚表示俾返z8 /a7r5個反mon我呀
拍片撚應該好開心

其實佢貴左響拍片function度多仲咁重
如果唔拍片,值唔值得比兩皮
佢開23k可以買z8水了
跟住z6iii直接收皮
希望佢賣19x88啦 唔係都好難買得郁
Z6iii 14bit r6ii 只係12bit
唔值 返去買zf啦
唔計拍片,2部個主要分別係咪就係外型,EVF,同連拍速度
巴打係咪同我一樣萬7,8都ok ge但

1 唔會買z8或以上,玩唔起+重+貴
2 要ff
3 嫌zf太大同重, 想好渣手d
4 想輕細d,有a74咁輕細就好
5 幾乎唔拍片,鐘意z6ii個反mon多d,但又拉唔到出黎,最好a7r5咁 (主要係聽過zfc反mon隻鉸好脆弱)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞