Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
好複雜好深奧
姐係舊cmos留多個位比你插返單獨用新制程嘅ad落去
都聽過類似嘅野 話photodiode同adc用兩個唔同製程整兩塊chiplet跟住用tsv做stacking
我猜測今次z6iii(相信z7iii都係)定位同定價嘅改變
係因為 以前6同7系列出嘅時候未有ZF, Z8 同Z9
所以市場上Z6同Z7要盡可能覆蓋中低價同中高價需求

但而家除左ZF, Z8, Z9, 仲有Z5,同更多嘅apsc 系列
Z6同z7都處於一個尷尬定位, 估計一萬中嘅市場應該會俾z5同ZF取代
應該大家想要嘅「原Z6iii」可以喺未來嘅Z5ii搵到
作為一個影風景為主唔拍片嘅人,我對z6iii真係完全冇興趣
個價又唔係平,upgrade嘅多數係拍片同連拍上嘅功能,對風景攝影作用真心唔大
我寧願平平地入部z7ii或者zf,雖然一部af唔勁同舊processor,另一部手感唔好,唔知點揀
再唔係等多唔知幾耐等到佢出z5ii再買
z7iii我覺得分分鐘仲貴過z6iii,所以冇咩興趣
真係想知有冇機會出z5ii
因為nikon可能覺得整z5ii唔抵 繼續賣z6ii算
睇你而家手上有咩機 如果係單反既話上z7ii啦
如果而家用緊z6/7就無謂轉機
上個月啱啱單反轉二手Z7ii
講真af夠晒用除非你影生態嘢
仲要水貨萬五就有抵到爛
我都係影景但好有興趣喎
落腳嘅話96mp pixel shift
-8ev af
其他會打下雀嘅precap,20fps, 3d tracking又正

同埋有個point Nikon 自己唔大力講,佢都學人搞upload recipe

講真我覺得影stills 都好吸引喎
搵到啲呢塊sony cmos嘅資料
https://www.sony-semicon.com/files/62/pdf/p-13_IMX410CQK_Flyer.pdf

話說z9 係用緊sony邊塊cmos?
imx410姐係A7M3 Z6 S5上面果塊
Z6iii係小改款
上下加左AD

Z9係imx609 A1係imx610
Imx609aqj
Imx610(a1)提速版
我都想佢出
如果係一部唔係復古機身嘅zf已經夠吸引
我嗰部係z50,嫌nikon唔肯出dx鏡,又冇咩副廠aps-c鏡揀
老細講z50對我嚟講都夠用嘅,純粹係冇咩鏡揀啫,所以z7ii個spec可能已經夠
反而我想知z50個對焦系統係z6/7嗰個定6ii/7ii嗰個?
我又唔算成日影生態嘅
如果純風景嘅話z7ii真係最好,像素又高又唔貴
反而zf冇咗手柄位係咪冇咁啱影風景?
唔係吓吓都有得pixel shift 啦
同埋主要個問題係加咗嗰500usd 感覺上係去咗video 功能多過影相
如果賣街2000usd 再跌價就吸引啦 而家加咗咁多價都唔係去咗影相既spec係拍片spec
同埋生態同風景又兩樣野嚟
仲要pre cap 得jpg
又得24mp 想crop 吓都搞唔掂
我就覺得一般 主要係定價太aggressive同太多嘢去咗拍片度
如果再出部有正常機身既zf 賣返2000usd 以下就好啦
我主要係拎上手唔舒服
揀z機就係因為個grip 同成個機身拎上手好拎過Sony 太多同埋Timelapse 同extended shutter 真係好有用
係好主觀但對我嚟講好重要
以前用開Pentax 基本上係手動自動對焦廢到同冇一樣
所以對焦嚟講換咩機都係超大升級
只係睇係接唔接受到部機係20年出
影風景唔係應該等z7iii高像素
Btw Philip Fung d 英文真係聽死人

CF Express => CF Egg Back

連google出字幕都出錯

利申非hater 我有睇開佢片嘅

純粹笑吓
唔鍾意睇佢 廣告雜誌黎
依個6k 最快先40p 應該唔係z63個塊?
係B&h訂咗 唔俾nikon hk 賺
都係 官方廣告一樣

所以要睇實際使用睇返鬼佬
非Hater ,實話實說
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞