Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Z5 入門水桶機
Z6 拍片+少速度
Z7 極高像素但唔高速
Z8 高階全都要水桶機(像素拍片速度)
Z9 專業向機

其實要睇埋z5ii會點 係咪真係取代z6個定位
Sony 定位其實非常清晰
A7 就入門水桶
A7r 就高解像
A7s 就拍片高感光
A9 就速度至上
A1就全能型

掉轉係Nikon過往一直都缺乏喺拍片相機嘅部署
即係冇A7s嘅定位機
變咗依家要進入拍片市場
佢一定要取代其中一部嘅定位
冇理由再出多一個新系列㗎嘛
56789所有數字都明名曬
唔通z6.5 z6s z6h咩
會買z9 z8係因為冇一部有60mp…
點解為咗用14-24要買Z9?
如果係咁就應該出咗z5ii 先或者一齊出
如果唔係個定位就好唔清楚
賣得最好嗰幾部拖咁耐真係唔太好
Nikon推出Z系之後個定位本來一路都好清晰
係直至到Z8出現先開始奇怪
好似打返自己部Z7同Z9咁

呢部新z6iii其實叫z8啱啱好
678都有定位
岩岩收購完RED,可能Z6iii用咁既spec只係第一步
當時Z8啱啱出

Z8同Z9水貨/二手同價

嗰陣啲人都投訴買Z8不如買Z9

同現在買Z63不如買Z8個情況類似
Z8銷量好好喎 幫Nikon賺到錢

Nikon z6ii z7ii賣得好差

如果冇Z9同Z8 好多人都以為間公司就嚟唔掂

好似玩象棋有啲困境需要棄車保帥
邊個會特登買Nikon拍片
nlog藍色爆光又仲未fix dr又得12級左右
又唔比條nlog2黎
唔岩你放Red d Log curve落黎都好

拍nraw又入唔到pr同fcp
Nikon都係搞掂d workflow先講
下一步就係買Z52不如買Z63
就係電zoom eg dx 12-唔記得係咪35果支
吓乜nraw用唔到pr同fcp?
咁用咩software剪?
c記s記p記甚至富士都可以直接import入pr/fcp剪喎
DaVinci Resolve
h265 得420
prores 422 又唔俾LT 得422HQ又太大
nraw得DaVinci同EDIUS 再唔係就要轉dng

Sony P記 Fuji係比H264 H265通用格式
Canon Raw light就出左十幾年 基本上都係咩software都剪到
題外話
Z6II day 1得4K30 要等firmware upgrade先有DX crop 4K60 meanwhile Z7II day 1已經有full frame 4K60
其實兩部機嘅差別真係唔大
Z9嘅優勢係得電量同散熱
我自己比較偏好一體式嘅方塊機,所以最後揀咗Z9
不過真係好重
剛剛check過
prores raw hq同prores 422 hq都係得4k60p
係咪冇6k 一跳就8k?
乜prores 4k120p同prores 8k30p/60p好難做到咩?
呢個post討論緊啲野我已經開始睇唔明
係時候買返部Z63學下拍片
Nikon機係咪死都唔肯減重
市面上係咪無同a7c2/cr同定位既選擇
屌 check完先發覺要俾二千幾先可以export 8k
免費版得4k24p
咁我拍8k60p有撚用

話說s52 s1h a7s3 a1 fx3 xh2s r5係咪都係422
得nikon on99咁420冇422?

真係孤島嚟
唯有等Z7iii
真 家陣濟影相唔連拍揀z63/8/9好似overpower咗
z62/72又對焦差啲啲
zf sell復古啱文青大眾又唔啱hardcore用家
結果啲人都係焗住買z8 都算係upgrade咗佢哋
又唔係話唔清晰嘅 因為nikon其實都好似改變咗個策略
原本係:
z5 <-> D6xx
z6 <-> D7xx
z7 <-> D8xx
z9 <-> Dx

本身大家估可能z8會喺原本z7/d850上面攝部60mp嘅
但係最終nikon計過數發現重用z9 sensor賣平啲可以圍到皮 先將z8整做mini z9 打亂咗陣腳

但係而家咁睇 其實對標其他s/c兩家都可以對到正
a73(永續)<-> z5(ii) <-> R8
a74 <-> z6iii <-> R6ii
a7r3(永續)<-> z7ii
z8 <-> R5
a1 <-> z9 <-> R1(未見影)
如果咁睇 大家都睇到nikon邊度要填窿
就係z7iii上60mp打a7r同z5ii打a73/R8
至於原本a7r3嗰個像素位 可能就攞z7ii永續打算 nikon覺得橫掂呢班人都唔care追焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞