Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
覺得自己Z6II可以再戰幾年了
而家d機嘅性能
對普通人黎講 真係過盛
希望出部z5 ii用z6 ii 啲料 cut晒啲拍片 跟住平一折
Nikon 版 xpro 3, 淨影相初心機
z5ii 用番z6ii個cmos 加 expreed 7,加強少少 af 咁就好
Nikon 等半年就去返合理價位
Video spec only
咁拍片真係好左好多
本身得罪大拎哂個市場
佢會俾5連拍你,不能再多然後萬年4k 30fps, 再上就crop mode
Z8佢都開33800
相機街價跌得好快,你睇Z8就知
唔急住換嘅話可以等一年半載先入手
剛剛check過z8個menu,因為本身拍開prores raw,所以買z6iii同買z8一樣

輸z6iii: H265 10bit 1080p 冇240p
平手:DX prores raw 5.7k 30p 同 DX nraw 6k 60p
贏z6iii: FX nraw 8k 60p
係就咁講姐 但係家陣z8行26k水23k 跟住z6iii賣20k嘅話
唔係z6iii買唔起
只係z8更有性價比!
唔會啦 係z5 用以前D750嗰塊先咁
照咁睇同Zf 一樣spec既應該會係Z5ii?
呢個都知, 出名跌價快, 但呢部未必跌得好快, 始終同級佢而家最強, 有少少似a74, 印象中幾個月前仲係萬5,6 at price hk, 最近先落到萬3,

我覺得zf復古理應係值貴d, 但佢都跌到去12xxx,
z63就係spec上強d, 咁我當你新出個價係水份高, 打個七折你都萬6,

即係一部賣復古賣萬2,3
一部賣spec賣萬6

好多野其實兩部都一樣
反mon一樣, 人面優化一樣, focus pt vr一樣,
但係爭3千幾可能
果d sensor野, 大家可以諗下自己有幾需要影郁緊既golf棍, 直升機翼etc
一d非幫到你成像既野, e.g. 個evf靚左光左幾多, 對我唔係必需, 本身已經好靚, 係咪值得俾貴咁多升級呢樣野, 就要好好考慮 (但預拍, 人面, vr果d我都覺得正既, 但zf已經有?)

btw想問z63會唔會有zf果個MF assist追落隻眼/面果個function
ching, 我以前係用d750, 有6.5連拍架, z5連拍根本係侮辱用家
睇你有冇需要用電子快門影相
Nikon HK嘅定價沒有性價比 只有你睇唔明
MF 人眼識別未知有冇
按照以往嘅慣例 呢啲野Nikon唔會收埋唔比
基本上如果你唔係追連拍同video同手柄 買zf好過z6iii
btw 有MF assist
有 講左有 基本上zf有嘅z6iii都有
目前就咁睇
z63係一部全能嘅相機
真係一部mini z8
我甚至懷疑partially stacked同stacked有咩分別
因為理論上冇得疊半層架嘛 好大可能係純粹sensor個dram細咗 連拍buffer少咗

會唔會其實都係stacked 不過費事比人質疑點解buffer少過z8/9 所以marketing用partially個term
現有z6 用家有冇人打算upgrade
坦白講z63 唔夠吸引,原本諗住z63全電子快門就upgrade
而家焗住上z8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞