Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
啱啱搵左下A92 喺2019年推出時嘅定價係4500USD
呢個價錢仲貴過嘅Z8嘅4000USD
當時A92嘅對手係Nikon D6同Canon 1DX3呢啲旗艦機

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=26192
呢粒cmos放喺今日性能都勁過A73 A74 cmos好多
性能上係可以做到6k 60p 12 bit nraw
A73同A74粒cmos拍4k60p 10bit都仲要crop

根本唔係冇1999usd都冇性價比
而係賣1999usd係超級有性價比
聽完爸打你分析
都覺得用粒stack CMOS 機會應該好細
除非同Sony 有deal 做到好平
本身Z6 嘅Market 應該中階?
如果做到咁勁賣20000
根本已經replace 咗Z8
賣返16000
就已經搶哂Z8 生意 ..
係 巴打你總結得好好

replace Z8未至於嘅
Z8都好勁好有性價比
e.g.像素高 8K nraw 全電子快門等等

Z63呢個價位主要競爭對手係A74未來嘅A75同R62
用左stacked cmos未免太有競爭力
好難唔懷疑Sony肯放出嚟比Nikon打自己
咁佢都講得有預拍功能,係stacked cmos機會極高啦

講到會唔會同Z8撞,就其實用像素已經足以間開兩條路線 4x mp vs 24mp,拍片分開8k/ 4K 已經完全唔同檔次

同埋唔好太近Zf
預拍zf都有
照巴打咁講,z7就冇左位置企
點會 而家z7傳緊60mp
即係同a7r 一樣都係high resolution
但又咁講
Z6iii/a7v/r6iii呢類中階機嘅升級方向
其實真係只有用stacked
普通低像素cmos個readout speed其實已經冇再快
R6ii 同imx410 已經14~16ms
CMOS readout speed又直接影響拍片格數
4k 60 no crop呢啲高data 輸出
唔係stacked但又唔係極低像素而且相機低電壓
幾乎冇可能以普通bsi又高像素輸出
R6ii個塊應該係極限
何況上埋4K 100格以上真係只有stacked做到

尤其呢家Nikon想搶拍片市場
Nikon又唔似Sony 有s系
佢z6定位就變左中階加拍片
係呢個角度下,極有可能出imx310/imx554

我查返imx554佢原來都係stacked(即係唔係a7iv個塊)
而且三千萬像素
如果用imx554 咁首發定價20k左右一啲都唔過份
要知道r6ii 定價都19k左右
佢講得啱唔啱先 如果佢講嘅嘢係事實
我唔覺得啱
nikon強項唔係sensor,不嬲都係執sony尾水
咁Nikon強係邊?
師兄認真定假膠
做job用phase one 外遊用奶同蝦
真係唔係好熟呢個品牌
Nikon比較used-friendly

Sony係識得做硬件 Nikon係識得做相機
ZF個手柄算唔算used-friendly又識做相機?

Sony 部a7c2會斬散景又算唔算識做硬件

Btw z6 v1 開心使用中
Zf定位係復古文青機非主打系列然後你講手柄
咁你不如話iPad冇得打電話唔friendly 好冇
人講Sony 硬件好 你就用A7c2最低階入門ff黎駁
咁你不如又問nvidia rtx4050 係咪識做硬件
九唔搭八 冇嘢搵嘢嚟駁
你個龍門搬到出咗球場出邊啦
我仲係球場
好過你係網球場踢波
個龍門都係出邊啦你扮乜嘢啊
你個士巴拿跌咗喺地下啦
唔怕冇防震其實ok
樣靚size同輕便菲林單反eg FM FE系列差唔多
點夠你勁啊
繼續喺網球場踢波踢到就嚟轉喺乒乓球上邊踢埋
冇咩事就死返去玩FIFA啦 實體波唔啱你踢
睇嚟啲人都係接受唔到坦白嘅說話
好過啲人鳩比當真理 認知亂咁黎
斬散景係指1/8000s嘅電子快門?

不過師兄你係真心似啲假膠呃水吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞