Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我鍾意大碌啲
可以一邊影相一邊鍛練二頭肌唔好咩
可以用番同一個造型

我玩攝影,nikon 玩我
係做唔出定係想整細支d攻拍片市場
我估應該係太大枝
睇專利圖可能同50 1.2一樣鏡身偏長
本身想po喺攝影台結果放錯咗喺吹水台
順便share埋喺呢度
全部用Z8+24-70 f/2.8影(除咗個別drone shot)
本身出發前好想佢快啲出35 1.2
但係去完呢個trip又覺得其實冇乜必要
https://www.twreporter.org/a/photo-hunting-and-redemption-australia-kangaroos
記錄得好好
支40 除咗冇防水膠邊之外 冇投訴
巴打係記者嚟?
業餘攝記

好鍾意呢種專題報導,好似睇緊National Geographic咁
香港好似比較少傳媒會做呢種形式嘅報導
嘩屌 好高質
多謝師兄
同埋想表達原來nikon支24-70係咁好用
勁sharp 對焦算快同準 低光甚至無光都叫堪用
新出嗰支35 1.4(?) 除非係又細又輕或者有咩好特別feature
否則應該都唔會考慮
廣角+淺景深影出嚟真係好有立體感同張力
呢種視覺效果唔係變焦鏡可以比到你
以前單反年代我都係用大三元
一次偶然機會接觸到一個人文攝影師嘅作品
佢大部分相都係用24mm f/1.4去影
嗰種空間感同氛圍感令人覺得好似置身其中咁
自此我就著咗魔將所有變焦鏡換晒做大光圈定焦
我之前用第二間廠嗰陣都好迷35 1.4
而家最struggle嗰位係 當兩機兩鏡
24-70就一定長期掛機一定最方便
第二部機如果掛35 1.4 又好似有啲多餘
兩級光圈好似又真係差唔係好多
唔係介意佢賣幾錢 係怕自己買咗用唔著
我輯相除咗真係好暗光環境焗住用2.8
大部份時間都係f/4-8收光圈咁用
光圈相差兩級點會差唔係好多
同埋大光圈唔係剩係為咗入光量,仲為咗淺景深同散景
廣角焦距想有淺景深同柔和散景就唯有大光圈定焦

你手頭上仲有咩鏡先
通常影人文紀實都係35 + 85 or 135
因為我影嘅題材真係唔係好需要淺景深同散景
入光量影響快門速度同iso反而係我最大concern
nikon鏡係得14-30,24-70,70-180
咁你多唔多時候要喺低光環境影相?
我覺得定焦以前會多d人用
係畫質比變焦好
但係而家d鏡嘅差距真係唔大
定焦嘅優勢都愈黎愈細
如果你有兩部機,都可以插35加70-200
如果你支24-70係F4咁個差別其實算大啦
2.8黎 所以覺得第二部機插1.4有啲曬位
其實唔多 但一低光就係零光源咁濟
咁都係買支大光圈定焦旁吓身
35mm配埋你現有嗰枝70-180mm係一個幾好嘅combo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞