Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
所以我係nikon就盡量壓榨z5ii嘅spec
可能淨係比expeed7就算 連zf防震都唔擺落去 跟住用垃圾evf垃圾mon cut頂mon減低成本
msrp賣12k已經贏左
巴打 漏咗問
咁點解pr同fcp用唔到?冇俾錢?解碼壓力太大?
定想學arri panavision blackmagic同red咁扮pro啲
要專業軟件先剪到?
最慳成本用番z5個殼,淨係換expeed 7,軟件上加少少功能就出得
Nikon出名佛心,我唔信佢會出部咁嘅機
Panasonic S9
IMX410好似最高10bit 420

唔sure
其實z7ii真係ok,水貨價15k好抵,影風景要用到嘅features都有齊,加上開dx mode用返我本身啲dx鏡都仲有20MP,唔使一下子換哂啲舊鏡

Z6iii唔會考慮啦,始終係主打拍片,唔係for影風景嘅,遲啲nikon係有機會出部60MP嘅z7iii,好似隔離sony咁a7s同a7r並行,但係到時部z7iii都一定唔會平
Nikon Z6III 個追焦好唔好過Canon R8,nikon Z開始,對焦明顯比C/S有落差。
見d youtuber開始出片, 咬得都好緊, 不過呢d好主觀, 建議都係睇多d片甚至玩下demo機先
睇完Z63啲spec同埋樓上,我比較想知N記會唔會做返多少少嘢畀啲用aps-c機嘅人
諗深層覺得應該都會衝, 只係可能等半年左右, 睇下去唔去到水貨16k左右價位

我唔拍片, 但主要覺得
z5ii應該滿足唔到我, 如果滿足到早就買左z6ii
想搵zf或更好既機, 但好渣過zf, 同埋philipfung講佢可以鎖死粒sensor唔會熄機都搖搖下,呢點放心好多
而且部機本身快, 就算真係影moving object都唔擔心

不過小弟對拍片0認識, 有d youtuber講佢寬容度低, 想問主要係講拍片? 還是易相都會? 係stacked既缺點? 又話藍色溢出, 係nikon通病? 用左咁多年都唔知
420 422你民用基本上就調唔出分別嘅
比盡都係綠幕或者重度調色有d分別

apple就想你用佢prores raw
Adobe就話Nikon d專利搞掂先再加
其實點解仲要用APS-C,冇乜可見優勢。ZF crop mode都可以用返DX鏡。
買哂入門機鏡都仲唔夠輕咩
Z5都仲重過Z50唔少
https://youtu.be/dm0fMNLXRoY?t=10m33s
呢段有提到可參考下
B&H有事起上黎 真係喊三聲
Z5 999
Z62 1599
Z72 2299
Z63 2499
其實舊機已經佔左唔同價格段
冇咩特別Z52冇需要推出

Z52真係要出的話,用Z63個新底,砍軍艦頭機械快門同卡槽
定位上Z8算半旗艦,影響個群體唔大
而且Z8體積重量比Z9好唔可以完全話係下位

Z63個受眾就多好多,定價高都得但至少開售應該俾積極啲優惠
Nikon hk最近都係開售冇優惠+貴
出完兩三個月送呢樣送嗰樣

所以宜家想入都廢事頭批入

日本map camera同kitamura camera係賣356400
主要係一二代Z 都冇咗最耍家嘅3d tracking 本身單反都係3d tracking 先叫有得打
Canon一代都麻麻,二代即刻追過哂
咁趁平去馬z7ii啦
其實z8/9/f對焦都已經同c/s鬥得有來有回
我估z6iii都分別唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞