Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
免運香港?
Z63個塊再焊多兩個dram/adc Chips黎提升速度
7800x同7800x3d嘅分別
覺得45mp 啱啱好 apsc crop 有20mp
高iso又唔會太差
60mp jello唔知勁唔勁
仲要一定唔會平
除非真係淨係影still 同埋要有60mp 唔係既一定揀z8 or Z7ii
純個人推測

z7條line可能會斷,原因:
1. 價位上z63同z8太近,中間插唔落一部機
2. zf z63想要高像請用pixel shift, 再唔係自己上z8

亦都係因為咁我估會有z52,唔係佢萬5樓下會俾人打爆晒,一部zf唔夠照

nikon始終唔係c同s可以有錢到開幾廿條line, 佢早幾年積弱狂執廠房又執showroom咁,mkting錢都少,近1,2年叫做恢復元氣
唔覺得佢咁快心紅到財力夠一次過同時玩咁多條line
始終用高階機既受眾少,你出愈多,每條line銷量就愈少,但你開發新機既成本係存在
Z5ii 跟R8咁嘅size就正
Z7iii 我覺得唔急住出
反而z5ii 而家就急啦
本身以為z6iii 會做到萬五以下中階影相加少少拍片 而家反而塞太多拍篇嘢落去
我只想要部影相勁少少既機
我唔想俾錢買一堆拍片野呀
但又咁講 我見依家d後生玩相機都慣左用mon 無人用evf
63咁去升級個evf好似有少少浪費錢
低階FF無哂吸引力好耐

人地全部內錄log 對焦又快
但係z5ii可以點出?
要上imx410就不如用z6ii降價賣算(或者rebadge做z5ii)
唔換sensor就不如維持現狀賣999鎂引新手入場
跟部Zf出咪得
如果z7iii出26000
之後減到21000好似都有呢個空間出?
隔離a7rv都變左21000了
我覺得唔需要cut,由始至終Z6呢條line都係主打拍片,今次Nikon大幅加強Z6III嘅拍片效能反而令Z6個定位更清晰,有助拉開同其他幾部半專業/旗艦級相機嘅距離

Z7III像素應該會大幅度提升(60MP?),主打影相

Z8II/Z9II就繼續45MP,影相同拍片嘅效能都會兼顧,繼續包裝成一部全能嘅準旗艦/旗艦機
Z8 Z9 基本上當a1 a9 咁?
最多係出多部Z9H
z50係z6z7嗰個

如果你手上冇z6z7 建議買返z7ii
而家價錢穩定左 唔算貴
我覺得zf就算加咗個grip都比唔上正常機身,加上z機出名重,手持得耐始終會冇咁舒服
所以zf所有嘢都好,就係差個grip

我又唔介意20年出呀,夠用就得啦,反而擔心expeed 6同7除咗af之外仲會有咩分別係對風景攝影有影響嘅
zf換z5個殼

spec可以一模一樣 用z8個mon etc.
賣$2000usd 以下咁就fit
再唔係就出$2500usd 類似而家spec 既a7iv
影相有30mp 拍片有4k 60 有內錄log
部機連拍readout speed冇咁快但image quality 好啲
講真有幾多人真係會錄raw根本4k 60 nlog 而家都夠晒
要等其他ching 答
我自己有Z7ii 幫人做嘢租過部z8
連拍同evf 明顯係z8快仲係好大分別
但image quality 真係冇乜分別
不過YouTube 睇人講話z7ii 到而家都仲係image quality 最好嗰部
我覺得係好大進步但對我嚟講又用唔着呢啲function
咁真係z7ii最好,好似話z6/7 1代同2代個af都improve咗唔少
唔該唔師兄
仲以為佢會出nlog2
認真 如果你影風景 手揸z50
建議上z7ii 基本上你要既功能 (高像素 pd供電 timelapse直出片+raw相)都齊晒
唔會覺得z6iii影出黎iq好過z7iii 尤其佢partially stacked話知佢點部份發都會影響noise
而且其他功能都唔係好用得着 得個evf同頂mon燈有啲用
我覺得z7條line唔會斷
因為始終仲有班做影樓同風景嘅 唔要求高速連拍 但要高像素 高dr
如果出部60mp 16bit adc(raw) 嘅機 賣4000usd 應該有市
當然 咁嘅野要自己定制 如果計過數圍唔到皮 直接買sony a7r5嗰粒sensor返黎賣3500usd都冇問題
至於z5ii 個人當然想出 但同樣都係計下數 我估z5ii大家都係想佢換expeed7同埋換防震 加埋成本一定比z6ii高 可能零件要多1-2k?
再加埋engineering同logistic cost 隨時賣13k先落到樓
咁嘅情況有幾多人會買z5ii 同時會蠶食咗幾多zf嘅銷量 可能未必回到本
可能佢都係keep住z6ii zf z6iii 三部賣就算
攞z6ii代咗z5條line
我係度諗緊,你而家出部咁video向嘅機

嚟緊啲鏡會唔會再video fdly 多啲,eg 光圈環 parfocual 嗰啲
我識有呢類需求嘅fd買嗮Z8或Z9

本身用緊A7R系列嘅都有 為左用14-24買左Z9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞