Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
真係要nikon自己計計數
究竟繼續整z6ii平啲 定係幫z6ii換expeed7跟住斬頂mon做z5ii抵啲
如果z5ii成本維持到z5嘅12k 應該幾有市場
z5 8.5k
z5ii 12k
zf 15k
z6iii 19k
z8 25k
成個tier清晰晒
Mini z8 點解唔係 z8 嘅 mon
Z5 1400>1000
Z62 2000>1600(最低1500)
Z72 3000>2300(最低2000)
其實Z62一早頂替左Z5個位
Z52真係要出大概都係砍軍艦頭
上下stacked 中間冇用
''焗住上''真係一語中的
我唔識
但聽人講係上同下stacked 中間冇
唔明個原理係點
sor lor
Z63都係偏向拍片多小小
其實係, 有少少想彰顯自己拍片能力

但上面有位巴打講得好啱
10-15k, ff市場, nikon你想點呀
係咪逼人食你d z6ii死貨
定係一部zf打晒算, 有咩可能

而家完全係ignore晒重攝果班人既需求
如果低拍片需求, 你整部z5ii如果閹軍艦頂, 又閹連拍, 其實都唔公平
又死都唔肯出輕細d
佢唔諗下當年d750大賣到傻, 其中一個賣點係佢旗下最輕既ff (無記錯仲輕過d600幾gram)
二代機冇3d tracking 真係kick kick 地
Zf會唔會降價呢反正唔急用
坦白講 48MP我又用唔著,z8又大又重
我平時都係去旅行、影運動先會用到
Z7 追焦又唔夠用

Btw 而家用緊騰龍70-300,覺得pan鏡個防震唔夠用,好多時pan到、放大就唔夠sharp

係咪應該upgrade 支鏡先?
Af -8/10ev, 3d tracking, 靚evf, precapture, 1/200 sync speed
呢啲咪影相feature, 但nikon 冇點宣傳係真嘅
呢部Z63拍片嘅規格已經遠遠勝過A74同R62
仲有好大機會A75同R63都不如佢
A75如果繼續用3300萬像素cmos
拍片spec一定不如z63
R63 我表示唔睇好Canon
Z63拍片規格上已經勁過Canon R5
甚至已經和同A7S3抽下
用左傳聞中A7S4嘅cmos 好大機會係真

而家最大問題係
本身期待緊Z63嘅用家係想要一部對應A74嘅機
像素可以提升小小 對焦好啲
價錢親民啲

但今次Z63嘅定位有小小似A7S3甚至未來嘅S4
比左好多拍片功能 係勁嘅
但同我地嘅期望有啲出入
正如師兄所講 彰顯拍片能力
吸引新嘅客群
換鏡先啦 等吓z6iii 跌價
一開始z8 個價都唔係咁低實會跌
反而唔明Nikon 點解唔出部3X mp or for 影相多既機
係咪想z5 系轉型做A7系 冇咁high speed 但仲有影相同一般既video
Zf唔計啦點都唔會叫人拎部vintage 機去影event 掛
而家z6iii 點好似似a7s 系多過a7系
Z5會點搞真係想知 會唔會冇咁high speed 高resolution 啲同平啲
𠝹餅𠝹得再細啲
歐美Pro 影event 冇哂純相,一定要有片
影相only 多數業餘,機養唔到人,Nikon 覺得有部賣樣賣情懷就夠,應該嚟緊會有z5II補返個位嘅我估
冇㗎,我覺得係行業問題
事實上就係拍片取代咗攝影,Nikon 以前miss out 咗單反拍片而家咪更加矯枉過正 double down 落拍片
但事實上攝影人係冇哂生存空間,至少係專業嚟講

我自己都係攝影人,都覺得好唏噓
調返轉諗nikon 肯出zf已經叫好照顧攝影人喇...
諗緊會唔會z7係對位a7r
Z6 對位a7s
Z5 對返a7
咁好似合理返啲
但個問題係Nikon 動作真係要快啲
呢啲level 既機先係真係好賣既機
而且for pro 既都有z8 仲出部作用差唔多既嚟做咩
根本對正常人嚟講拍片係冇乜大需求
可以出得2400萬部份堆
一樣出得3300萬像素部份堆
Z63如果係自己定制sensor
應該整3300像素版本先啱數
Z7iii有樓梯響未
講得好岩
部z63唔似就咁升級
不過佢個重量對拍片都唔係咁友好
由其nikon d鏡都唔輕
加埋mic 兔籠 gimbal 同外接mon
都唔講得笑
如果33mp對影相吸引好多
未有
像素同高iso
我個人會揀高iso
而且24mp暫時ig fb都好夠用有突

z63如果2400上到3300就無而家個拍片spec

而家兩皮比部拍片咁強仲可以影相既機
我覺得Nikon好聰明

日後補返z7比揀像素既朋友就食晒兩邊需求

同埋有巴打都有提到
依個年代拍片越嚟越重

如果Nikon放眼z63係賣3-4年
咁到時個拍片需求只會更大
對應依部機比Nikon拉客的確好合理

睇完我都想雙修
partially stacked應該就nikon自己改
circuit制程仲係imx410舊嘅90nm 只係加左新制程嘅AD直連circuit果層

同埋stacked cmos唔一定要有DRAM
好似Fuji XH2S就係無DRAM嘅stacked cmos
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞