Nikon 討論/貼圖區 (28) Z63/35.2幾時先出

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
會唔會呢個level嘅機會畀多過兩個hinge嘅mon,有D保留
Z63 可唔可以做輕少少
見Nikon Rumours話係全新類別嘅articulating screen
推斷可能同Z8Zf唔一樣 有可能係A7R5嗰隻

算係個人猜測 都係等17號先知
Nikon眼中 Z8=輕巧
合理嘅
希望佢keep 返Z6/Z6ii 首發個價

ZF好過Z62喎
係個握把唔咸唔淡
tony都話佢18年咁上下
彈過nikon啲機之後就再冇得拎機試
好似就係傳好勁用新嘅2400萬像素cmos
咁我覺得佢提升左咁多 個價係可以進取D既
但我唔急換咪好似zf咁 等佢回落返
同埋都係本身z8依家跌到好抵買 先有心理不平衡
我認同你想法
我都傾向價格跌小小先買

電子產品跌價係正常現象
Z8會跌價 Z63之後都會
要睇用咩cmos
如果仲係IMX410 姐係Z6 Z62 Zf嗰個
咁16000我都覺得貴
但係就算新CMOS
Keep 返24M像素
值畀多咁多?

利申:
真唔識
請師兄指教

咁要睇:
1. 係咪stack cmos
2. CMOS readout speed(如4K 120 no crop格係真,咁read outspeed一定唔差)
似係用a9i果塊...
會唔會 z6iii 係高速hybrid
Z5ii 做返basic model
Z7iii high resolution

小器鬼又嚟了
如果係嗰塊
咁shut up and take my money
ISO performance/ dynamic range 持平imx410
但cmos readout speed around 6.2ms
屌打a7iv & imx410

講真,我寧願要呢塊底都唔想要a7iv嗰1塊
但兩萬頭就點解唔買z8?
我估最後usd 1999/2199
但A9 而家二手新淨機個價都係9000左右
仲要已經係2017年機…
粒coms真係有啲舊
除非平到1999 usd如果唔係真係冇乜吸引力
師兄正解
聽講呢粒cmos成本好高
同埋呢粒係stacked cmos
傳聞z63係用BSI
真係唔知
咁又冇得就咁比
A9同a9ii同一粒 都係imx310
A9ii二手呢家都15k

同埋A7iv個粒imx554其實同imx410(a7iii)同期發布
但咪又係以第四代機發布
CMOS技術換代冇咁快
Stacked cmos都未普及到入門機嘅時候
Z6iii假如可以keep到$18,000樓下
其實都有吸引力
A9粒IMX310其實幾勁
如果真係用呢粒cmos
用Nikon新一代嘅外殼同硬件
相比上一代算係一個比較勁嘅升級
建議零售價開2萬港幣都算合理
A74當時都係開呢個價
假設用左IMX310 整體一定係勁過A74

但係stacked cmos唔平
好難唔懷疑呢個消息係咪真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞