聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
咁人地音樂市場大,不嬲都係偶像還偶像,歌手還歌手
唔會因為akb用握手券賣過百萬隻碟就喺度嗌日本樂壇已死
樓主好勁,品味囝,識聽啲勁音樂
一定係晚晚同啲靚女一齊聽,想引死人咩
日文歌其實歌詞幾易明
外國人學識咗日文都好快理解到
廣東歌就本地人都好難理解
其實唔明點解主流廣東歌啲詞要首首作到咁難
作得易明嘅反而會係變咗MLA嗰類
唔好意思,香港文化就係咁,睇唔過眼可以過日本
唔講呢批
但求香港出到個 Angela Aki都夠
歌詞於音樂而言係可有可無
但流行曲唔係

仲有好嘅曲同詞點解唔可以兼得?
因為啲曲唔好就去屌聽眾鍾意歌詞係咩on9邏輯?

實情係 啲人鍾意話啲詞好
但首歌要紅到都要佢本身好聽
所以我咪話佢啲詞
以前都仲有啲口語填詞
係唔知點解依家個個懶係嘢咁覺得要聽書面語先代表自己有文學修養
偏偏某啲填詞人既中文水平又唔夠,詞不達意
廣東主流歌 簡單啲講 連個bass都好細聲 原因就係啲監製怕香港主流聽眾覺得嘈,係監製錯定係主流觀眾嘅錯就真係計先定蛋先嘅問題。

主流廣東歌連個bass都唔完整 有咩可能高水準
jpop真係唔識日文都會覺得好聽
你自己填下咪知
廣東歌想填詞唔填到教會歌咁對比起其他語言係地獄難度

啱音嘅字就得咁多隻
要完整講得完一隻歌
唔前後矛盾 唔尷尬
難到仆街
鍾意歌詞都唔得
同埋Ivana曲風咪多元
你老婆有taste怪物之花唄

Vaundy靠首東京flash 起家,呢首歌基本只重覆四個chord,但編曲一樣極豐富
https://youtu.be/SIuF37EWaLU?si=1Ccj8g2bl7gMaFzU
你駁唔閪到㗎啦 D聽眾鍾意林家謙既 就係因為D歌詞
香港人生活各方面都係咁,個文化就係乜都唔欣賞,乜都講效率

起幢建築物外型唔同啲,又會話:「嘩咁內籠係點架?咁咪勁唔實用?個外牆咁多彎位咪勁難清潔?起到四四方方直落咪算乜都唔使煩。」
想認真聽音樂嘅時候咪聽外國歌囉,想j歌詞咪聽廣東歌囉

除非你有實質證據證明多數香港人只聽廣東歌,否則你前面講嘅嘢同最後「香港人幾時先肯認真聽下音樂」嘅慨嘆係完全割裂㗎啵

定抑或你覺得要完全摒棄小學雞作曲水平嘅廣東歌,淨係聽外國歌,先算認真聽音樂?兩邊都聽就係唔認真?
人地鐘意聽咩關你撚事咩
其實日本歌好多輕快嘅歌歌詞都幾sad

另外入去aimer個po個個都想聽番佢d死老豆歌
你調撚轉嚟講
林家謙紅嘅原因正正係佢啲歌嘅旋律可以同舊廣東流行音樂區分開 令人覺得有新意

佢啲詞最多只係不過不失
同林夕黃偉文嗰啲比差幾皮
香港主流音樂對唔識廣東話既人好低欣賞價值
MLA咪作到
白話/ 日常書面語係作到歌
只係主流填詞人唔係呢種style
你旋律好、編曲好自然有外國人會聽
覺得好聽先會想理你個歌詞講乜

香港啲歌出唔到香港係因為啲音樂真係低level

外國好多artist可以擔當到電影或者game / anime嘅音樂製作
香港整都整唔到
依家都作唔出一啲入耳既melody
一味喺度講編曲幾複雜幾有心思自己幾有taste,有鬼用
MLA 邊度易明 好多歌歌詞都係根據返其他書籍內容寫 就算本地人都好多淨睇詞覺得佢哋係鳩歌
痴撚線咁都講得出你真係指鹿為馬
南無佬就係因為夠南無 唱歌一條線咁 香港聽眾可以清清楚楚咁聽歌詞佢先紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞