聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
香港game 無anime 講經咩
未計香港根本無文化教育呢一樣野
攪到d人大左都無文化可言
我唔同意OP講既野

我無論點無數據無證據
純粹主觀感受覺得OP講野唔中肯
唔講詞,曲都好大問題啦,陳蕾抄日本歌都冇人理,個個話好正好另類好有特色 etc

陳蕾抄歌先係最大問題呀!
https://lih.kg/3642520
其實只係眾人皆醉我獨醒嘅連登仔

Jpop面前cantonpop垃圾

要聽cantonpop聽偏indie
批香港文化低級
唔計下由細到大香港嘅文化教育幾咁貧乏 就算出到社會都係極致功利行先 睇唔起藝術同文化撚
有點解土壤就結點嘅果實
一定有佢嘅原因嘅
唔計啦 到時樓主會話林家謙狗屎垃圾又係抄日本jrock
不過Vaundy首benefit都係british rock
我識日文,但唔會留意歌詞

正如我識中文,以前聽中文歌,一樣唔會留意歌詞
不如你真係識多少少先出黎屌啦
唔識衝出黎扮識 仲柒過真係唔識
日本歌你唔聽失戀/單戀/苦戀
仲有大把選擇
講景,講態度,講生活,講戰鬥,應援,fan service乜都有
香港你唔聽戀愛歌冇9成
諗諗下又好似係 但一出現自己肯做飯呢類鳩詞就會好un耳
最大分別就係
當廣東歌拎走把人聲 即刻聽多一秒都唔想
成首歌本身就唔好聽
日本歌你唔聽失戀/單戀/苦戀
仲有大把選擇
講景,講態度,講生活,講戰鬥,應援,fan service乜都有
香港你唔聽戀愛歌冇9成

紅字幾樣出廣東歌一定變膠歌
香港太著重填詞
但我覺得曲既傳播力更加勁
80年代改編日本歌都係作曲編曲勁

求其搵kkbox年度排行榜,有一半都唔係講愛情喎
識歌其實唔駛識得明歌詞
不過我自己試咗ai潮文作曲
發覺真係寧願唔啱音
冇錯 其實好多日本歌手啲歌詞都寫得好好 好易打動人
可能主要係因為聽落唔知佢up乜鳩所以以為都係都係講愛情

咁其實日文歌都好多講愛情嘅,佢只係人多歌多所以點都會搵到你啱聽
我都係...隻歌唔入腦既, 話之你啲詞識飛
OP: 日文唔計
同啲廢老一樣,將啲嘢stereotype 然後話自己唔接受

其實日本啲歌不嬲都高汁,咩風格都有有啲歌第一次比你聽你都估唔到係廿年前嘅歌,因為作曲編曲都好前衛。

會覺得依家多人聽番係因為依家班人會作動漫歌,所以多咗機會比其他國家嘅人認識佢地(由其呢兩三年歐美多咗人睇動漫),然後聽埋佢地其他歌就入坑。
但人地一堆46 果d都好專業
就算好多唔可以話靚女。但你睇到人地同香港既比呢就爭好遠

同埋人地有d歌係你係電視睇到,都會add入list
香港就真係頂唔順。
佢如果話mirror狗屎垃圾口水歌我就駁佢唔到姐
用林家謙黎做例子真係自暴其短
正想講呢樣。有次係電視聽到首幾好聽,點知又唔記得邊隊46 既歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞