聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
你有冇聽林家謙新歌架
反而米津前嗰排首lady真係幾好聽
佢係bi
之前ig有人問佢係咪gay
佢答i like girls too
12異型仲叫冇投入資金

快手認撚左佢香港寧願要娛樂圈 要偶像都唔要音樂算啦

香港淪落到一同一個國家比就笑返自己係一個地區屌你班垃圾幾年前當年仲咁有夢想?

就連討論點解會咁都要呢張圖

唔鐘意聽可以唔好聽 簡直一撚樣
tyson yoshi認真做音樂
但無人識欣賞,個個剩係睇佢個波
ching唔出樣點接廣告做藝人主要目的就係咁
香港觀眾taste差累事
唔少同年嘅朋友,先二十幾,仲係鍾意啲20年前嗰啲慢歌type
聽死呢一類,快少少,配樂多番啲都唔慣
呢啲觀眾一日仲大批存在住,一日都拖緊創意潮流後腿
嘩!你啲跟風撚都幾多借口喎,明明廿年前已經係互聯網年代,90年代中已經有老翻日本音樂節目VCD,最遲係2010年已經有辦法係網上睇到外國電視台節目,關香港有幾多個電視台咩事呢?
你對好音樂有渴求自然就會去搵,出街有信和,上網大把link或者download,口口聲聲又話日本係自己鄉下,唔主動去搵好音樂既人,得三個解釋,第一係身體有障礙行動不便,第二就係跟香港風既跟風狗,電視台同傳媒話乜你就信,乜即係你個人廢,第三就係品味有問題,乜野品味成就到乜野既當代歌星,係你地既責任,唔好賴人!
詞曲都好先叫高質
https://youtu.be/tzHDm7jyoEY?si=NhtvXCfNVtxW1Uv_

唔明
人哋出咗新歌又唔講
走去講一人之境

同意,成個香港樂壇都有病,由創作人到樂迷都停留係30年前咁,樣行先,情歌排第二,k歌排第三,其他野一律唔接受,好地地一對band都要靠舒情慢歌搵食,創作人永遠將個bid有咁慢得咁慢,點解~
就係因為要作到夠4分鐘交功課
Imase d歌 autotune得太勁
一上Live根本唱唔到 炒曬車
講埋歌詞,藤井風都屌打啦聽完歌睇埋詞就好似飲咗心靈雞湯咁香港歌淨係得情情塔塔
講出真相都冇乜用 聽歌口味唔係話變就變到
根本垃圾級
竟然同另外幾個擺埋一齊
拎左Vaundy出黎已經屈晒
人地淨係講唱LIVE , 香港家下既歌手無得講

近幾年日本歌係明顯都多番人聽
人地編曲。作曲明顯係進步番
起碼去旅行有時聽到d鋪頭或電視機播都會令人覺得首歌正。要add番入playlist

香港d歌就相反,我老婆有次打機聽到電視播風火雷電演唱會。係沖出廳爆粗話好撚難聽。然後熄機

係日本旅行就一齊聽到怪物之花唄。立即揾係邊個唱既。
其實真係有咩聽眾有咩歌手
當然有時見到日本d ranking成日有d濕鳩韓團上榜。都知日本都好多人唔係純聽歌既
點狗屎垃圾法?頂盡咪叫普通,旋律點計都唔可能係垃圾級
講到尾咪係你自己唔鐘意聽啫係咁差林宥嘉陳奕迅就唔會咁想搵佢合作啦不過可能佢兩個喺你眼中都係狗屎垃圾啦
仲話夠靜態,明明快歌都唔少,其實自己只係聽過一兩首
本身人口base 差咁遠,日本出到好歌/勁人機會梗係大得多,比較嚟本身都搞笑啦

你仲要聽完日本先覺得香港好差,咁香港都差極有個譜,而你品味都唔係高尚得去邊

講到歌詞喺歌入面冇意義,「唔係真正想聽音樂」,咁好心啲高品味日本人就唔好填詞,首首都哼歌咪算

仲有,係真係唔明,唔係真心唔明,真心唔係咁用
係無病呻吟,唔係毛病呻吟
咁有品味,做乜又變左睇人樣
你係咪真係聽音樂嫁
藤井風早排nhk個live成個XQC咁
米津喺香港出道一早比香港人笑樣衰
仲有Ado 人哋唱歌頂級但都要比香港人屌好嘈鳩嗌

香港唔係係用耳聽歌 係用眼睇歌
有時覺得某啲「樂迷」都幾撚好笑
一句日文韓文都唔識,但又日日聽外語歌
而家仲話外語唔聽歌詞到優勝過廣東歌,話廣東歌冇歌詞就係廢

崇外踩港到咁真係服撚咗

咁鍾意j旋律聽乜嘢pop姐?聽貝多芬莫札特啦屌
認同你林家謙其實都有出啲輕快嘅歌
特倫斯夢遊仙境
夏之風物詩
之前fea. JNYBeatz嘅靈魂出竅練習曲
只係樓主剩係聽一人之境
普遍唔尊重藝術既地方無可能出到乜高水準野
中國大陸咪仲唔掂
林家謙 軒公 唔差喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞