聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
788 Like 224 Dislike
唔知係回憶定聽慣咗

巴打想講【翡翠腦】

香港樂壇 暨 廣東歌 簡史
https://lih.kg/3682321
lollytalk有一兩首啲編曲幾好
公道講句
廣東歌依家做唔大市場,其中一樣主因就要怪本地果幾隊偶像出既音樂吸引唔到大眾
本地演藝界coverage同人氣就佢地攞哂,但廣東歌一直愈黎愈少人聽
拎佢地同廿年前既歌手偶像比就好易睇到個分別

你上面都話K-pop有男女團做賣點
香港都有,仲行埋一樣現時大流行既韓風,請埋K-pop班底負責埋歌舞
但有眼所見,肯聽佢地既香港人一直都好小眾
另外廣東歌市場細咪要自己慢慢做大

人地K-pop市場當年一樣好細,慢慢做大
而香港呢,養埋一班垃圾偶像都幫唔到手做大廣東歌市場
大拿拿幾千萬人識廣東話既廣東地區打唔入
附近一直追港娛追左幾十年既大馬市場又打唔入

依家係自己親手將市場愈做愈細,趕走本身鍾意聽廣東歌既人
都唔關有冇資源事
以前仲少資源同宣傳過依家
另外要走出香港市場既宣傳做足哂,就係冇能力推起廣東歌
唔係外面人偏見定點,直接啲講就係人地睇唔起香港既男女團,偶像音樂

廣東歌要做大最基本都要吸引返本地年輕人再次熱捧廣東歌先
連呢樣都做唔到,講乜都冇用而且係藉口
呢啲編曲咪就係香港無樂壇嘅原因,罐頭到爆
個曲亦唔似J-pop,只係個Verse有別於普通香港K歌

一睇邊個編曲就知咩事
作曲:Takase Toya高瀬統也
作詞:Oscar
編曲:Takase Toya高瀬統也/黃兆銘 / 徐浩
監製:徐浩
所以香港唔係冇有水準嘅音樂
只係有水準嘅冇人重視囉
真係唔係鳩嗌就叫scream呢
明明交俾人地編就得,係都要屎忽痕去搞個編曲
人哋外國metal友唱歌老師都讚佢scream
連登仔:佢係鳩嗌唔係scream
有冇source
我真係覺得Ado嗰隻鳩嗌同scream係兩回事
Imase = autotune
淨係打 unravel ado 出大把人哋主音 老師點樣評啦
咁你覺得嘅scream係點?
80-90年代最堅持要自己創作得beyond

4子時期
藝術搖滾 第一張album 勁pink Floyd feel
第二張就阿拉伯feel
作曲AI出咗之後我覺得會大大影響音樂嘅創作

用開autotune嘅真係自己睇路
Scream 都有好多種
可能佢覺得 fry scream(core scream) 同死亡金屬個種 (growl) 先係正宗
香港人唔識就笑人鳩嗌
不過正常 你睇佢開咩本地音樂post
好合理嘅
我係j pop迷,同時又覺得林家謙好勁,你吹咩,屌你老母
搭單問香港有冇king gnu咁嘅band
Indie本身就已經有層保護罩
唔啱feel唔啱聽大家就會直接放埋一邊唔再聽唔再理
啱聽就自己友圍爐覺得自己與眾不同

浮番上水睇雨自己有幾多影響力先好話自己有冇水準
否則只係一個疑問

討論本地音樂都要俾你笑
最好成個industry收皮冇人聽冇人理就最好啦係咪?
我冇笑Ado,只係覺得佢嗰種唱法同一般嘅scream唔係好一樣,而我唔識欣賞啫
你好撚好笑 仲夠膽死推人哋聽indie 聽唔同曲風
到頭嚟你自己唔識就話人哋鳩嗌
睇唔到兩者有咩衝突
我一定要鍾意先可以叫人去聽?
咁聽日文歌咪得出po屌廣東歌無咩意思
唔係引戰嘅話邊有人討論jpop同廣東歌講咗十幾版
技術性咁傾下香港canton pop有幾貧乏

1.bass弱,音量弱,bassline偏勁簡單(band sound 個D當然好D)可能怕阻住人聽歌詞 香港主流音樂永遠個bass都偏細聲,如果你聽番以前40年前家變 個bass有更大存在感,而且bassline仲靚>>
https://youtu.be/7oJlaVEreUU?si=LGJRcV-gITrrXrAo

2.percussion方面都好保守 你啲主流慢歌十首有八首都好中意係喺verse b嗰度先落鼓(同時加埋D 弱BASS)完全冇新意 而且啲股都唔敢寫得好強節奏感

3.結構一條線 缺乏高潮 即係通常最尾嗰次chorus都唔會有同第二段chorus好大分別 想要咩係高低分明高潮疊起可以參考vaundy怪獸花唄 最段主音同和唱互相呼應嘅唱法加上成個感情爆發出嚟 ,呢個喺j-pop都幾常見但係廣東歌冇乜做到呢個思維水平。

4. 唔會見到用咩新鮮音色 咩叫新鮮音色可以參考藤井風嘅damn同matsuri 廳頭五秒你已經明白呢啲類型嘅音樂唔會喺主流廣東歌出現。主流廣東歌 特別慢歌只識濫用弦樂去線動情緒歌,而且寫法都係一式一樣。
都要講下林家謙用既鋼琴編曲都係好低水準,呢方便陳輝陽好三十萬倍左右

簡單講主流廣東歌就係為歌詞服務嘅音樂底
對於唔識廣東話嘅人廣東主流音樂欣賞價值係好低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞