聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
所以話香港人聽歌真係多元化 scream就鳩嗌
齋講hiphop已經知起步好慢,舊陣時邊有人喺學校表演自己整歌rap,去到近幾年先真係喺校園有人上台玩hiphop,但都仲未係全部學校准許
一人之境真係好難聽
再加埋佢把鐵閘聲
唔明點解廣東話點解完全focus係詞到
其實suno堆AI教會鳩歌都唔差
編曲同旋律先係音樂嘅重點
佢地編曲豐富少少就會話嘈
佢中大
韓團識聽唔會聽大勢女團啲主打歌
例如aespa啲主打歌通常都幾嘈下
另外HYBE個3個當紅女團冇咩唱功又大白嗓
唔好聽都正常
記得viu台有播過一套咸蛋超人,搵咗人唱廣東話版OP,冇話錯個編曲好似差唔多,但人聲就tune大聲咗好似驚你聽唔到咁
因為唔鐘意聽情歌所以好少聽廣東歌
而且個語言好多音調上既限制
好多歌都係pop k歌
英文會變化多好多
無計 我五線譜又唔識睇
Do re me fa so 同cdefgab 我都搞唔清
你叫我欣賞下c大調 感受下c小調

咁咪唯有睇下d歌詞lo
煮飯唱同寫個個唔紅姐
架已丟 咪又係撞出黎
有!bandage好聽!我係睇左第二次戀愛才完美,覺得ed好好聽,去spotify搵,發現之前成日賣廣告個首obsessed係佢唱。其實我覺得obsessed 麻麻
又係呢個路套
一講主流市場幾唔店
之後就叫人去聽indie同地下野

呢啲自high野
你都未必叫得郁你身邊啲朋友同屋企人去聽
文化影響力上可以有咩可以講
睇streaming platform數據,最hit嘅歌大部分係嗰啲十年如一日嘅K歌

有時唔係歌手唔願變,而係唱片公司而家更加睇數據做歌

其實睇啲幕後有啲都好勁,係有料走tour彈嘢,或者同外地嘅歌手喺作曲同編曲上合作,但佢哋喺香港做嘅作品相對唔會咁大膽

有時必須承認真係市場太細,容不下其他類型咁,靠香港觀眾的話真係乞食
佢哋心目中音樂就係要K歌咁唱
啱,而家就係討論緊點解日本主流都可以咁多嘢聽
咁高質

香港唔係冇高質音樂/樂手(indie, jazz等都好多)
但最主流個班一定唔係
咁講同樣以indie嚟比,外國indie比香港仲多仲正

香港主流音樂搞成咁都係聽眾冇乜質素
剩係鐘意易入口k歌,睇詞
所以唱片公司就做依啲歌搵錢

而全部A&R都係幫兇,冇乜vision
搞死晒成個樂壇,幾十年黎冇進步過
Sorry 真係唔識欣賞林家謙
佢新出個幾首都開始迎合個市場啦
國語個首完全就係香港人最愛嘅抒情歌
未紅之前boyfriend material speed limit嗰啲
就真係編曲正
仲聽廣東歌既品味有限,不過呢個世界本來有品味既人唔多
得 你最叻 嘩 你真係好與別不同 犀利!
請教下你會點樣去解釋 佢哋歌嘅 編曲音歌曲結構類型? 俾啲例子黎講下 可唔可以搵一首歌黎解釋下 🙇🏻‍♂️由Key 開始,講音符走位,講個樂理出黎可以嗎? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
聽歌聽到有優越感真係服撚咗
但屌完成段連作曲同編曲都唔識分
香港聽眾大部分都自己出去搵歌聽
留低既人都係果d 質素啦
Mirror啲歌係唱得差,唔係製作差喎,好似姜b啲歌咁,mute咗佢把聲,唔好睇啲自我中心柒詞,其實首歌本身算好聽
你真係識藝術評鑑嘅,根本唔會話任何流行曲有內涵,歐美中日韓都係商業音樂,只係composition唔同。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞