聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
咁係你有問題者
自從日本呢班天才後生出道
我都開始轉聽日本流行
情情塔塔有咩問題
唔鐘意唔岩聽唔代表低質
要屌就屌唔夠多元啦

不過個個都心胸狹窄+外國月亮特別圓
網民少少唔like就屌走你啦
論作曲真係日本好過香港多多聲
如果唔係以前點會買咁多日本曲返嚟改
我自己就算聽廣東歌 我都係聽20年前果啲 因為易入腦旋律又靚之後再加埋以前啲詞再講易入腦既曲大多數都係改編日本曲,你就咩料啦
https://youtu.be/rGyQHyDMZZI?si=pXc0peY8HdQpt4e4
香港唔會出到呢啲音樂人,死心啦
https://youtu.be/HUTbH6ywrXk?si=hNOUKs8MGhpLa4AN
香港有冇一首歌可以作到咁嘅旋律
我真係未聽過有
基本上首歌旋律重要過歌詞,你首歌旋律易入腦其他人自然就會記得你歌詞,所以好多時同fd 唱K唱啲較新嘅歌, 睇歌名我都唔知首歌點唱,一聽到音先知原來係依首歌
黃偉文真係柒
個徒弟都有佢浸柒味
可以聽下觸執毛
觀眾水平低,真係屌都嘥氣
2024 仲討論緊黃偉文林夕就已經搞撚笑啦
我肯定遲啲又會連登有人開post討論上熱門
其實人地個base真係唔同size
不論唱歌既定係聽歌既
你行一轉大阪站/涉谷/新宿地面
已經好多好成熟好有才華既表演
但100個有才華既人當中
都唔會有1個可以簽到大公司
Vaundy十令歲開始busking左幾年先有人簽
藤井風第一條YouTube係14年前
我住過響大阪只係年幾
都random地識到一兩個以音樂做志向
Spotify有歌既人
講真香港呢d母語咁劣勢既地方
有咁龐大既音樂產業其實先係奇怪
香港人D老套聽歌口味,要編曲簡單夠POP易唱先入到耳
真心得香港歌先十首有十首都情情塔塔
同事情情塔塔都限制左曲風
不過我都明唔係能力問題
係聽眾口味問題
有錢唔賺咩
成日拎國家同香港比
係對香港音樂人有幾高要求
以前80 90年代咪又係買人啲曲

音樂人都要搵食 啲主流口水歌多人聽有流量
點都會一直出 要改變生態首先就要有資金支持
但香港’非主流’又搵唔到食
最後又咪又係買人hit嘅曲
無投入資源資金又無去參與
然後要求該行業提升到世界級水平
兒登所謂有文學風格咪My little airport
係香港講藝術...
有幾多細個學音樂係因為興趣而唔係因為老母想佢入間好D大學 OR 學校逼?
仲要比你做到清泉音樂人又有幾多個可以自給自足
根本香港冇呢個氣氛環境空間養育藝術
Hachi係我回憶
咁其實林家謙都幾勁
香港後生仔已經進步緊 但係真係可能要等20年啲後生變中年先可以做到人地個水平
連登仔唔代表香港人嘅
唔知點解我成日覺得藤井風每個音每個動作都喺度講緊「我係咪好有才華呢?」
同意 唔明點解香港人咁強調喺歌詞度
如果音樂melody唔好聽/千篇一律
根本唔會再鑽落去了解歌詞
講又咁講 近幾年香港係多左唔同類型既歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞