聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
只講實力派歌手 唔討論偶像派

人哋喺保持自己風格之下不斷力求創新
喺編曲音歌曲結構類型上不斷作新嘗試,就算唔識日文都可以好享受到音樂 好多外國人都會聽

香港人聽歌就仍然停留係聽歌詞既階段上,歌詞以外音樂十幾廿年都係咁嘅水平,香港人讚一首歌好聽係會同你講個因為係個「歌詞到肉」 而家個表表者就係林家謙 例如如果抽走一人之境啲歌詞 專心聽人之境音樂底同melody根本就係四五線級嘅小學雞作曲水平
但係呢首歌咁hit就只係食正個雙春悲秋煽情歌詞

香港人幾時先肯認真聽下音樂...
唔係fans但林家謙啲歌,反而係唔會理歌詞

但歌詞打丁法真係好柒,因為就係香港人無小小樂理(八級都可以木頭嚟),無小小節奏感,唔識feel,就唯有睇字,重要係大學/master有論文研究歌詞,有次買過本睇,根本就係八九十年代打飛機,個時重有人唔識字/讀書粉,就吹到何等高尚

唔講以前,講依家,黃偉文以前有啲真係幾有畫面,但最近個啲,無啦啦要搞新穎,扮in,填啲詞同歌名又怪又kam,由其有啲創作歌手唱佢填個啲,一聽就龍與鳳,柒柒地

唔講現時煮飯啲柒頭啦
日本人:NHK NTV TBS テレ朝 テレ東
香港人:TVB TVB TVB 翡翠台 翡翠台
如果你聽歌唔係想喺歌詞度搵共鳴 係真係想聽音樂嘅

好心你接觸下外國音樂唔好聽林家謙嗰啲狗屎垃圾
佢啲歌咁紅就係正正因為夠靜態 畀好多空位去填晒啲毛病呻吟 確保聽者可以清清楚楚聽歌詞 大部分都係原地踏步一成不變嘅低水準音樂
識貨既一早放棄左聽廣東歌
仲聽既你都唔洗嘥口水去叫醒佢地
認真 其實香港一定有高水準嘅音樂創作人 但香港主流市場唔係高水準嘅聽眾 永遠只係想聽歌詞歌詞歌詞

根本香港啲歌手唔使搵樂手現場演奏 喺紅館開SHOW都係唱k就得香港聽眾都唔care 最緊要咬字清清楚楚 講下自己失戀雖有幾廢呀好彩身邊有朋友幫我呀咁就可以紅
聽個名都覺得幼稚/中二病
井咩風咩
日本就係咁柒所以窮
有供就有求
俾你寫到d詞識飛又點唱到識飛又點
冇人識欣賞咪又係乞食

問題係班聽眾品味差,搞到d創作人只可以作d垃圾出來賣錢,真正有文學風格個d就冇人聽
日本人改依啲名都唔得?
米津喺香港紅唔起 太樣衰
Vaundy會比人屌肥矮毒柒
藤井咁完美一定會俾人屈佢周圍食女
藤井d小動作基基地
不過手琴真係好完美
公道講句 湯令山仲醜過Vaundy 。不過Vaundy 好識收埋自己個樣,湯令山就迫人睇佢個樣
唔可以兩邊都聽
點解一定要踩其中一邊
你咁問即係完全冇睇過我講緊咩
搵林家謙同藤井風比
冇計 喺香港 林家謙算係最紅嘅實力派掛

當然我角度睇 就係香港實力派冇實力 偶像派都冇偶像樣
其他都認同,除咗Imase
條友啲歌好垃圾 全部用嚟整reels嘅洗腦歌
除咗最紅個首night dancer
Nagisa同utopia我都覺得高水準 (無聽太多)

米津新歌syonara 反而令我大跌眼鏡地覺得普通
Serrini 湯令山都好有個人風格架,香港人唔鍾意啫。
喂做咩話我bb!
藤井俾人屈係hehe
呢兩件可以學下Vaundy咁收埋個樣就平好
我在流浮山滴眼水其實我都LOOP過好多次

湯令山有D都OK 不過兩個都好似都愈來愈主流

湯令山其實算紅紅地 雖然佢好樣衰但我寧願佢紅好過林家謙呢D濕鳩紅
真係
Jpop各方面都完美屌打cantopop
佢個款似男女通吃
我都屌過香港樂壇主流咪又係同以前一樣情情搭搭做兵好撚慘好多次 比人話返寧願一直聽old school野都唔要新野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞