聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
樓主話樣衰
香港人或多或少點都俾錢買過碟聽過演唱會
點無投入?

定你要大公司果d? 佢地只係諗點樣賺番最多既錢
又咁講
香港都有啲好聽嘅曲嘅
不過有機會畀作詞搞死
例如龍舌蘭
雖然我係認同廣東歌無日本歌咁多元化
但首先兩地文化好唔同 廣東歌本身就小眾
玩另類又搵唔到食

另外林家謙啲歌夠靜態你癲撚到
Carry On 特倫斯夢遊仙境 Dududu 夏之風物詩
隨口講都幾首完全唔”靜態”
重未計佢幫其他人作嘅歌
你用佢做例子係完全錯撚哂
無聽過佢啲歌就評頭品足 某程度上都係廣東歌問題
就係你呢啲獨醒撚鄙視廣東歌但其實又唔了解

不過你imase呢啲抖音撚 都唔見得你有幾有taste
雙春悲秋
笑左
不嬲都話

日本嘅歌用嚟聽
泡菜嘅歌用嚟睇
港/台嘅歌用嚟讀

因為華語/粵語歌最鐘意喺度堆砌啲字,但對旋律毫無要求
所以喃嘸歌係粵語/華語歌嘅終極形態
唔踩人點顯得自己有品味
你呢句令我諗起Collar
香港咁撚多band 又唔見你講
係到屌香港冇音樂品味
原來自己都係睇樣
唔明點解鍾意詞=無taste
鍾意曲先=識欣賞音樂

我反而覺得中文歌多押韻先昇華咗個旋律
絕大部份香港人識得分既曲風正係得ballad rock同舞曲三種 你覺得廣東歌仲可以點做
AKB系沒路之後JPOP終於正常返

諗返起10零年前成個圈充斥住肥秋啲快餐歌

成班女賣樣唔賣歌

用握手券去谷銷量

真係黑歷史
而家都算好左架喇
以前就一定比報紙佬瘋狂狙擊
香港咁細個地方仲有個娛樂圈俾d靚仔靚女才藝表演下已經好好

香港好既地方就係唔需要自己有 你自己去搵出面鐘意既野黎聽黎睇就得 好自由資訊進出都係
其實唔係唔想聽廣東歌, 真係聽唔入耳, 香港D歌好多編到死老母慘絕人寰咁款, 聽完成個人好負面
其實Cantopop咪又係借人哋啲資源去做大自己市場

除咗許冠傑同電視劇主題曲,好多出名嘅歌都係用日本/歐美嘅曲,填粵語嘅詞

一話唔鼓勵改編歌,即刻down幾個grade
問d 30歲打後果班有咩歌推薦,通常都會話邊首邊首,原因因為d 詞好中
所以仲係睇詞多過聽歌果班都係老屎忽多
呢兩條友唱歌好唔掂
勁難聽
講咁多都嘥氣
香港人乜都會屌
你唔露樣就會話你肯定樣衰先唔露樣
到佢露樣嗰陣
靚嗰啲就話佢賣樣 以前唔露樣係PR想make noise
唔靚嗰啲就會諗辦法笑鳩你樣衰
話你咁嘅樣唔好學人做idol / 明星
首歌旋律好但唱功差到一個點
講80年代要留意一點

就係80年代啲曲唔少都係日本歌改編

最絕係韓文歌都用過
反正都淪落到J歌詞 咁就不得不提中島美雪
真係夠人黎咩
一句講哂 聽咗佢新歌未先

我都有聽外國音樂 但都好鍾意林家謙
佢識鬼swing咩
根本聽得嗰一兩首林家謙就衝出嚟柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞