聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
先唔講10個有9個唔讀書唔睇書咬字都唔識就話自己識作詞
唱個班唔會做運動練氣,唔會學唱歌,放youtube或者係街唱下就當自己係歌手

咁當然就係唱到舊屎咁都可以係香港叫歌星都係市場問題,咁唱得衰都搵到食,做咩要唱得好

近年唱得好個個得gem,咪離開香港唱到成個亞洲都有人識

容祖兒個代仲有羅文依啲教,又會去日本學唱歌,依家香港既根本係直接尻推一堆,邊個紅到就推,唔得就雪
係咪得我覺得Gareth tong啲英文歌好好聽
同埋最新個首國語歌都好正
純粹係佢用r&b style 唱廣東歌啲人唔鍾意姐
Ado唔計啦
佢係近幾十年日本最強女聲
好難唔紅
但係又聽緊yoasobi
聽廣東歌只因有時出去玩可以唱到k 唔駛下下都唱老餅歌

個人loop開外國band+jpop
其實比起手紙 ~拝啓 十五の君へ~
我更鍾意HOME同Kiss me Good-bye多d
直接唱外國band囉

好多人仲聽緊2,30年前既舊歌
spotify係幾年前都有出過統計
話頭10首最多人聽既廣東歌仲係90年代同eason個班
不過難怪既
新入既料唔夠,搵唔到食,玩唔長
廣東歌一向出名重詞輕曲嫁啦
你搵個做得冇咁好的部份同人比實輸
唔見你讚廣東歌填詞?
你睇得多就唔係咁講la
邊個佢徒弟?唔識
Angela Aki
不嬲唔鍾意廣東歌詞大過曲 歌又罐頭唔重編曲嘅風氣
不過近年感覺已經好咗
好似Per se 泳兒 黃妍 呢啲 就算連登公敵mirror都有唔少曲風獨特嘅歌
imase係新宿睇完Live之後
永世唔會再睇
唱歌唔夠氣
曲風首首都係咁

唔知係回憶定聽慣咗
有個fd(90後,3張左右)
上佢屋企開spotify 全部都係90/00年代歌
twins都仲聽梗,但又唔係fans喎
個人就覺得間中聽還好,日日聽唔悶咩
我係:旋律>歌詞
有遇過歌詞同旋律都好正既,就會背得出(日文)

歌曲既野,冇melody 根本就冇咩好聽
我覺得仲要睇啲媒體支唔支持,吹唔吹棒囉,
陳伯依兩隻碟啲製作同曲風都係啲日系、另類嘢,
媒體唔撐,個人唔紅,條街都係冇人知啲歌手出緊咩歌,
最後咪又聽返啲k歌嗰啲,叫佢唱返你扯我扯
究竟講左成日樓主解釋到香港人聽歌詞嘅表表者林家謙嘅作品點不濟未我搵左佢成朝都答我唔到
其實得連登先咁排斥Gareth T佢最近幾首都好多人聽
要比較 反而韓國市場會似過日本
我地外國人角度去睇kpop都好單一 只係得d快歌舞曲洗腦歌
比環境或者觀眾定形左市場
但其實人地都有發展唔同genre
從來都唔聽女團男團 只聽keshi/ offonoff
日本主要靠動畫都可以令更多人聽到唔算主流嘅嘢

韓劇d歌係咪只會劇中播
我覺得華納有努力緊
老實講jpop嘅曲色完全係另一個level
香港聽眾留意花邊新聞同睇人嚟聽
你睇AK首月色反應咁冷淡就知
https://youtu.be/uTniX3I6WZ8?si=hcaApqtxLVmiYmGQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞