聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
我都聽廣東歌 差唔多個個月都去聽本地 indie show但事實人哋外語歌現時嚟講曲定編曲係高質啲 關咩崇外踩港事

最後嗰句更加唔明你講咩 你香港罐頭k歌都係因為旋律易入口先多香港人聽 乜撚嘢J旋律就聽古典 完全係冇腦發言
你用林家謙黎做例子好有問題
明明佢重有好多唔同種類嘅歌
你淨係提佢一首 重要搵首旋律最簡單黎講
確保聽者可以清清楚楚聽歌詞
直接踩咪算,唔使扮有聽林家謙喎
80年代大把啦
所以先話80年代係黃金時代
外語=得日文韓文?
樓主擺明冇聽過林家謙,剩係一人之境紅嗰陣聽過吓咪覺得佢係垃圾
聽eason咪多d曲風囉
係,建議樓主可以聽下eason最新隻碟
因為香港樣行先,樣衰矮肥都會批鬥
音樂wfc
淨係計特倫斯夢遊仙境一首
我覺得已經拍得住Fuji Kaze Vaundy甚至超越佢地啦
提日本歌手就提人地好多唔同作品 講林家謙就提一首
例子都唔識舉
你咁講 official 髭男 dism最紅果首pretender
同Dear Jane果啲口水歌一尻樣添
香港嘅環境造成
樓主屌完有冇一兩首廣東話歌有你所謂好聽嘅歌介紹下?
香港睇演唱會好唔好睇係用換咗幾多套衫同舞台機關多小嚟計,唱功唔使理
真,價值觀就係錢
港島同新界音樂人寫嘅歌風格係一樣
唔似日本有沖繩同北海道嘅感覺
日本自從2010年代開始進步越嚟越大
尤其係米津之後出現嘅歌手同band 音樂多變
唔再係以前好多人認為嘅典型動畫片頭曲咁彈下快奏結他就算
近呢幾年簡直強到 個個live都無破綻
而且雖然影響力未及K-pop 但呢幾年kpop無十幾年前hit
Jpop反而開始傳到出去 就連韓國都多咗人聽Jpop 呢點係我意料之外
睇到林家謙作曲得 小學生水平已經唔洗睇
有啲野真係唔識唔洗沖出黎柒 我明白佢present把聲既方法有問題 但佢作同編曲都已高其他人幾個level都話小學生
你試吓聽Spotify香港流行樂

一堆噪音嚟 心諗啲音樂人自我感覺係咪良好到咁
從來都係
八九十年代已經係咁,日本歌改編嗰啲旋律上好聽好多

所以主流歌手嘅歌一聽就聽得出邊首係香港人作,邊首係搵外國人作

香港其實唔係無,不過少,又上唔到主流
Market 細到咁有好野寫個個都餓死啦
香港由日本city pop發源開始已經係一直執緊潮流口水尾
但人地唔係淨係單一個genre發展
而嗰陣香港就因為"改歌改到紅返日本"呢個頭銜一路只係識瘋狂出情歌直到而家
甚至kpop興起亦都有跟住追

所以搵日本黎比較係無意思
主要係d觀眾都被養到只係識聽一種genre
Jerald
Vaundy個樣順眼過湯令山好多
因為香港只容得下主流
香港米津 = 家謙
香港VAUNDY = Gareth T
香港藤井風 = 洪家豪

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞