聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
好難怪,呢輩嘅音樂人暫時得佢做到香港以外有人搵佢做歌
快歌不嬲都有出,只係唔中好多人口味,hit過一排就無人記得
仲講緊係咪愛情
根本離唔開重詞呢part
廣東歌音樂性的確係有待加強

但同十幾年前清一色K歌,已經多左好多唔同作品

尤其非主流都可以接觸到樂迷
上面啲人屌啲詞太多情情塔塔先
優里
所以你講嗰幾個除咗mirror都唔紅得去邊
話說反還反,mirror有樣嘢又幾叻就係,成功改變咗香港人聽歌習慣,令好多人聽多咗普通pop song以外嘅曲風
唔使日本,東亞音樂一定係香港包尾,比唔上嘅地方係多到講唔哂。不過香港自豪緊唱k歌就由佢啦,物競天擇。
其實講得出呢啲十個有九個都係聽得未夠多
又,其實真係要邊屌邊支持,唔放棄個產業先孕育到個成熟嘅市場出嚟

其實林家謙有邊首歌啲詞真係好深?
mla成日引經據典,仲要用埋啲勁subtle嘅隱喻喎
咁佢真係首首都鳩嗌好撚嘈喎 無講錯
因為大唱片公司先有財力做宣傳,但佢地因為要睇住個市場只會做d行貨出嚟,歌迷又聽慣哂依類行貨大路歌唔願聽其他非主流音樂,所以本地樂壇咁多年都冇進步過。
家陣係得林家謙叫做可以改變依個死局,佢暫時紅到可以做非主流音樂,唔受唱片公司限制,不過做多幾隻都冇市場回應又要打回原形
佢部分歌係好聽

佢個演唱會真係鳩叫

痴左線咁
咪做飯果個
咁聽得佢就係鍾意佢鳩叫

人地就係百貨應百客
大佬你班友想點係咪搵嘢拗
邊一個發明了返工
唔係八婆就係八公

有幾深啊
你話佢啲歌有隱喻
咁字面意思係咪淺白先?

話”嘔吐”深引經據典都係呢句啫
醉鄉路穩宜頻到

google 第一個result 就知點解啦
其餘都係淺白書面語

林家謙新歌我想搵句完整句子都難
完全唔明up咩鳩
https://www.kkbox.com/hk/tc/song/Cl8kfP8oFKtg3bP7w_
明嘅話唔該話我知
香港夠大把大公司歌手蝕緊本啦
真,首unravel cd ver 好完美
演唱會變咗鳩叫唔知想點
廣東歌聽得多少講到好大分別咁
你話classical就話聽得愈多就真係有品味都算

乜canton pop真係好多唔同曲風咩
得單丁幾首作出嚟又冇回響就冇下次架喇
香港就係咁嘅地方
你聽嚟聽去都係聽主流嗰啲歌手咁梗係差唔多
多啲留意唔同indie單位啦,多到你唔得閒聽
我哋香港勝在PR多,唔話得唔好,好多人會出嚟屌你
On9 演唱會版個個大讚 香港人聽到scream就話鳩嗌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞