聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
從來都覺得聽廣東歌既人無文化
話支持本土野既就算鳩數啦,劣質野根本就應該由得佢淘汰
關於依個話題其實同中文有莫大關係
簡直可以追溯到華夏文明(包括胡人)既詞曲藝術係詞>曲
流傳落黎既都係詞
aimyon好似有講佢著重作詞先嘅

我反而覺得廣東歌嘅詞有時會好夾硬塞d好un耳嘅詞(一係d out咗唔知幾耐嘅新聞keyword/潮語,一係成首書面語無啦啦夾個廣東口語詞,一係就夾個北方口語用詞,得罪講句林夕都係咁),比較之下聽唔明嘅外語歌可能仲會易入耳d
佢呢D先叫認真聽音樂
Creepy Nuts會比人Rap乜柒野,完全唔係英美果流,Rip喇
MLA係indie
但都唔係首首歌都carry都白話文嘅詞
廣東話日常話天然比人感覺係鳩無計
詩歌舞街 西湖沒有中秋 每次到了你要走的時分 那陣時不知道 呢啲都係填返書面語
好多連登仔想同yoasobi做愛(3P?)
純粹個人意見
香港樂壇 普遍都係紅 所謂嘅情歌 失戀歌
歌手 有實力嘅 唱起黎有難度 + 死人悲情編曲
已經好少有輕快節奏嘅歌
日本呀 韓國呀 就好多 輕快節奏 放鬆嘅歌
聽落比較易洗腦 + 琅琅上口
樓主癲撚到揀黎覆 淨係覆啲同歌詞有關既留言
佢重未答到我點睇林家謙其他歌編曲如何 已經比埋例子你
唔好偷偷禁個負評啦 大家討論下
我都好鍾意vaundy架 我有睇summer sonic架
不過唔係好明林家謙廢個位係邊
有冇可能"難"嘅歌詞係易作d?我諗佢地都係有個旋律先再搵填詞人作,基本上就係要用一堆"靚字"搵出啱音嘅砌落個旋律度
真 林家謙新歌編曲好癲喎 jrock咁特別後段 正到完全唔係主流普通香港人會鐘意嘅大路抒情歌
吓,好多首已經係口語
當然都有新詩類嘅歌詞
比起主流易明好多啦
樓主都無聽過
J pop 同 k pop唔係單獨嚟睇
係成個國家嘅文化輸出都夠勁
韓國有韓劇 男女團
日本唔使多講

香港嘅文化輸出靠乜?
政府啲濕鳩宣傳?
定靠旅遊?

唔否認目前香港嘅流行音樂對比起人哋係幾落後 但好大程度係環境同資源問題

市場細 冇前境
社會風氣都唔鼓勵

你憑乜同人哋去比?
齋怪聽眾鍾意歌詞?
你鍾意啦
林家謙靠詞紅都講得出
已經唔需要同你講啲乜
香港人幾時先肯認真聽下音樂...

你肯定大家同你一樣咁得閒?
另外其實數字團d歌都唔差
我反而頂唔順日本唱腔同做戲果d反應好鳩誇張放大
其實書面語都仲ok
而家好多主流歌歌詞直情係新詩level
Or 一堆唔關事嘅嘅字拼埋
唱嗰個都未必知點解
Agger
唔講林家謙唱腔 你可以唔鍾意
但係你唔可以否定佢係創作方面嘅天份

佢作嘅歌真係有耳目一新嘅感覺
你講呢幾首都好鍾意
喃嘸師一聽都愛上咗

當然佢都可以交啲好行嘅貨出嚟
矛盾一生呢啲我諗你要佢作幾多首都有

當然佢可能未去到當年周杰倫嘅level
但係佢帶咗好多新嘢入廣東歌
而香港人又受

Eason 張敬軒都對佢讚不絕口
未出名之前林宥嘉都已經唱緊佢嘅歌
你就知佢唔係流嘅
紅咗又唔鍾意
落重bass係有原因
唔係"落重bass" 就好撚勁

每個年代既pop culture/ music culture都唔同
當年全世界識既beatles都係pop queen都係pop led zeppelin都係pop
MJ都係pop 不過可以講既係metal 應該未pop過
做戲真係頂唔順歌嘅話其實點都一定搵到啱聽嘅(佢地音樂人嘅數量真係好多)
my little airport 唔係sell呢d
little airport 係玩共鳴 玩culture
華夏同我地好遠(地理上都唔關我地南方人事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞