聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
可惜佢只係日本開show
唔做海外。。
所以點同人地比啦
另外其實大把香港人聽日文歌,講到淨係佢識聽咁

音樂嘅嘢我不嬲都覺得好個人,既然搵到自己鍾意聽嘅又冇必要理其他嘢點,廣東歌自然有佢自己嘅發展
又唔好咁講人濕鳩韓團 基本上屌打日本所有團
連billboard 都上埋 真係上到世界舞台

比呢樣日本團真係好唔爭氣
好多都重係90年代圍圍威果期嘅style

反而XG真係有啲睇頭
但佢似hehe
因為唔識日文,通常係聽完覺得好聽嘅先會搵歌詞翻譯嚟睇,其實本身聽個編曲同vocal嘅配合都已經可以欣賞到
其實唔啱音日文都有呢個情況
如果識日文聽吓米津玄師首打ち上げ花火/ lemon
好多字嘅音係拆開咗唱/ 兩個字嘅音痴埋唱
但係聽落係順耳
用唱歌技巧解決咗
我只會話唔會鍾意聽韓團嘅歌,可能我聽歌一般都係坐巴士或者靜靜地時聽

韓團嘅歌其實主要為咗個舞台表演,咁話佢地嘅歌用嚟睇嘅又唔過份,但音樂舞台視覺上嘅編排點都唔可以用濕尻嚟形容
明明佢講果幾個係日本依家最多人聽果啲
講到小眾另類咁

Btw 樓主覆得我未
林家謙果堆作品編曲點小學雞作曲水平法 比哂例子你了
重等緊你
樓主有撚病有邊個聽林家謙係focus佢啲詞
明明作曲起家 如果唔係陳奕迅都唔會搵佢包碟
全世界應該得廣東歌要啱音國語歌本身唔駛啱音但要字正腔圓,不過已經俾周杰倫打破咗呢樣嘢

但咁睇其實我覺得廣東歌係會更加獨特,當然而家全世界乜音樂都聽到嘅話,著重音樂嘅會覺得悶,但如果係鍾意文字嘅咪會啱聽,所以問題反而要提高填詞人嘅質素先
亞洲黎講我覺得日本樂壇係最健康 真係樂壇唔係娛樂圈
東京flash好啱做手機鈴聲
唔講數字團
是但係youtube揾一首vtuber既原創歌都已經好過宜家香港8成既流行歌
雖然普遍形象就係女團啲歌好嘈
但其實主打以外好多都好正
唔鍾意咁嘈嘅話
Lee hi , BiBi 呢啲都好
不嬲都話香港人將流行音樂當粵劇聽, 開口埋口唱功, 歌詞
岩岩入藤井風嘅坑
呢段片睇得出佢好enjoy自己嘅音樂
其實又諗唔明聽開果d, youtube得幾萬view,賣碟得幾千隻,每年開得1-2場livehouse嘅係點樣生存到
你個論據同結論完全唔啦更嘅
Vaundy真係編得好癲 唱又唱得好

藤井就有自己格
公道
班歌手好似窮到仆街咁 (唔計一線)
香港都唔差, 雖然冇樂壇, 但有詞壇
又鳩嗡
一開始話作曲乜撚四五年級垃圾
講講下變左bass 細聲,喺到講咩春
幾撚多高質音樂個bass 一樣唔大聲
吹到自己幾好品味,原來乜都唔曉,鳩嗡就叻
"嘈"嘅話又唔係呢個原因,日文歌其實好多要配合live打call都係"嘈"

我係覺得女團歌會偏重個節拍,我會覺得"無"旋律而聽唔入
講詞壇嘅話真係8,90年代高質好多,唔計咁多改篇歌都好多填到廣東詞啱音,至少歌詞聽落你係明佢講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞