聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
利申 聽開beatles
可能主要係因為聽落唔知日文歌up乜鳩所以以為都係都係講 風 抱緊 幸福 明日
講還講, 唔准你拖唔關事嘅Higedan(我BB)出嚟鞭
原來你講緊林家謙
但香港仲有更多垃圾 例如mirror 薑逼嗰類
其實歌詞又唔需要太深,一般聽歌都係要啱feel,越係貼近一般人會諗會共鳴嘅嘢就得

反而我覺得講政治講社會議題嘅,真係寫篇文出嚟好過啦,寫做歌都只係有抽下水嘅感覺
公道啲,呢幾隊係Idol
用返其他國家嘅Idol比先係同賽道
講樣衰點少得SeriXXX 佢個樣真係好猙獰
我不知幾欣賞呢班日本歌手 自己都聽開
唔係要鞭佢地
不過見到樓主無喱頭話林家謙係小學級別想指教下姐

又淨係敢負評我又唔出黎駁我
好多時聽開嘅歌手/組合都覺得最紅果首唔係佢最好聽果首
師兄你咩年代
我諗正常人都無用無線呢個途徑聽歌好耐
係香港聽依啲都預左唔會有人share
但難得見到依個post
真係幾有同感
我融入唔到香港主流
其實唔係無,係上唔到主流姐
日本咪一樣有AKB johnny呢D咪哂嘴既垃圾組合仲有PPAP呢D玩膠歌
日本人幾時先肯認真聽下音樂...
因為香港上唔到主流真係生存唔到,最後應該被迫轉行
傷春悲秋煽情歌詞

得罪講句 30 年黎都係呢 d 叫春歌主導市場
我用無線耳機的
AKB johnny PPAP呢D有咩品味獨醒崇日撚剩係識選擇性失明
講真mirror先出得少口水歌,係唱得唔掂啫
你話dear jane就差唔多
其實人地就算情歌都可以係sweet,淡淡嘅單戀,純發洩,唔一定話要寫到世界末日咁
19 年前強國套三國劇, 普通話歌都係貼題三國戰爭野, 仆街 cctvb 廣東話係叫春歌詞
又咁講
唔一定要走出國際多人聽先係好音樂嘅
自己鍾意咪得
當然太少人聽搵唔到食又係另一回事,但都係同優劣無關,唔係多人聽就係好嘢
Dj又唔係全部口水嘅
不過係口水歌先紅囉
PPAP擺明玩膠,而家玩膠得好成功

數字團同johnny其實幫佢地寫歌嘅音樂人都好勁
冇睇TikTok
Ig reels都大把
特別係啲日本KOL
咁係你聽得少
世界上大部份常見嘅曲風香港都有人玩啦,係主流紅嘅嚟嚟去去都係嗰啲啫
唔信你求其噏一兩個genre俾我,我搵例子俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞