聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
咁又唔可以話本末倒置
歌詞本身都係一個文學載體
冇人話一定要有書之後先可以俾歌詞引用
其實日本d唱片公司係咪會蝕住錢咁養住堆少人聽嘅音樂人?香港d老闆應該見你賺唔到錢就會踢你走
mla啲詞仲深啦
你試下解嘔吐嘅詞俾我聽
聽咗indigo la End 好耐好想睇次live
Imase 樓主有冇聽過ヨルシカ同 zutomayo 詞曲都寫得好好
不如除咗屌
分享下你覺得點先算係好嘅歌/音樂?
好多comment話香港聽嚟聽去都係抒情慢歌
覺得反而呢幾年因為韓風mirror 之類 廣東歌都多咗罐頭clubbing快歌
傳統k歌好似反而少咗
連登傳統:講女唔貼女,講新聞唔貼link,講歌唔貼歌

係咪人老咗定點,以前國貨城陳慧琳,去到twins嘅跳舞歌我都可以聽下,d罐頭clubbing快歌真係聽唔落
你錯喇香港人聽歌係停留係個樣到
佢堅正
佢撚識咩 問左佢幾次林家謙編曲問題都潛水
如果MLA 都深咁林家謙應該係外星話level
呢樣真 好多歌手都講過呢樣野
講真一個音樂人點會鍾意淨係罐頭歌
King gnu點會冇人聽

利申啱啱去聽完Asia tour
重有back number
冇怪聽眾聽歌詞
但音樂水平整體低質係事實

唔講game anime
咁電視劇、電影呢?
你講咩環境資源問題係冇錯
呢啲唔關artist事

但事實唔高質所以唔支持
你都冇得怪人
唔通又嚟黃店嗰套理念
點都要支持同路人咁咩
真,近年都有出啲唔倒模嘅歌
但一睇YouTube 啲views就知分別
嘩 竟然有人講Angela Aki
近排先上完the first take
我表達得唔好
我想講我身邊冇fd聽依啲
去日本 好似最近有搞
有冇人識今津涉雖然佢最出名係obsessed
但最鐘意係bandage
見親呢d就覺得係咪要搞文革,見到多少少書面語就話人懶係野,話人show off

你填口語填得好夠有人聽啦

咁鍾意口語你去聽夏金城,尹光啦

成日非黑即白,書面語同口語根本就唔使攞嚟比較,你填得好聽自然有人like
到時就會有人出 po 話「手紙~拝啓十五の君へ~」係小學雞作曲水平
係咪人老咗定點

(no offence)
𠆤腦翡翠左
屌 睇完個標題就正評左

林家謙作曲編曲都算差咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞