聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
啱啱去youtube 聽下林家謙咩料,搞唔掂啊
兩種風格有咩好屌
要聽其他風格一早聽咗
之前Swing咪做咗出嚟,無人聽咁解
咁音樂、藝術本身就係比適合佢哋嘅人去欣賞
唔明點解要踩低另一樣野
以前啲組合起碼起碼每人識至少一兩件樂器同有台型Carry到歌迷
而家Mirror、Collar、Lolly Take呢堆垃圾有啲咩畀到大家睇?
歌又唔識唱
舞又跳得廢
仲要唱歌會唱到無氣
死咗算啦
眾人皆醉我獨醒你不如去聽純音樂啦
作定偷定改編呀
又係獨醒撚

收皮啦
你有冇聽過喃嘸佬新歌

曲風同編曲 正喎
呢個真廣東歌10年如1日
其實日本編曲除咗某幾個比較突出
咪又係一撚樣十年如一日
九成所謂新歌 所謂幾多億點擊
同我十幾年前係niconico聽既一撚樣
講突破既 kpop就真係成個圈都突破緊
根本無得比
人地日本6,70年代已經發展緊電子樂同rock
80年代開創自家的city pop推廣到全世界
仲有日本Jazz音樂市場好龐大,日本東北地區(如仙台市)好流行Jazz
所以日本樂壇本身個基本底蘊係高好多

香港甚至整個華語樂壇6,70年代做緊咩?唱粵曲,唱小調情歌囉
無認真研究過人地啲作曲編曲就話人垃圾,好多林家謙嘅歌啲編曲都係好痴線,我都好想知樓主係唔識聽定根本無聽過就話香港嘅音樂就係垃圾
洪狗咁廢點比
至少都藍奕邦
歌詞意思不嬲最唔重要
但香港人睇到最重
歐美最近好紅的男歌手Harry Styles佢都係Jpop Fans黎佢偶像係日本70年代電子樂音樂家細野晴臣
好想知道而家或將來有邊個歐美歌手會聽香港歌,視某d香港歌手為佢地偶像
中學開始已經聽日本既歌

香港既歌只係間接會聽到,以前D歌手都仲識,知佢咩人,大約唱咩歌

而家呢5-10年既,我真係只知道個名,因為都係間接聽得多個名,連個樣都唔知了

以前讀中學見到同學聽緊廣東歌,佢流露出感性嘅一面,因為佢覺得好有共鳴。都係嗰啲情情愛愛嘅歌詞,超多呢類歌,總有一首既歌詞match到你既case
冇㗎喎
cy kong 雷頌德同陳奐仁呢啲抄歌撚都搵到你廿鳩幾年錢,第一個賤到過億view嘅YOASOBI都敢抄,樂壇模範

係靜岡旅遊個陣
佢市政府朝早會開街邊啲喇叭播啲舊歌既純音樂版
好多都有改編到廣東歌詞
搵香港小漁村同全球第二大音樂市場嚟比 嘥鳩氣
自從香港決定唔買歌返黎改

音樂質素開始低落
拎1億同700萬比較?
你不如問點解香港d電影拍唔到荷里活質素?
證明你真係好少聽

聽番你聽唔明嘅日文歌啦
80年代香港樂壇都係靠改編日本歌
吊打已經唔係今日嘅事

但係又咁講
當年歌手有級數
哥哥梅姐好多改編
都吊打返日本原唱者
根本本身用嘅文字唔同都無得直接咁比,中文係可以每個字都有自己意思,如果為左曲亂塞字入去就會變到成首歌好銀耳,就連你唔愛我啦都俾人笑足咁多年
香港J歌詞有咩問題?有無諗過日文係文字上有限制先J唔到?好似櫻,中文一個音,日文已經要さくら三個音,明明中文先難填,出首不來也不去都屌打曬
請珍惜gareth t
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞