聽完日本 藤井風Vaundy Imase 米津 真心唔明點解香港人咁低水準

483 回覆
783 Like 224 Dislike
你用韓團同日本獨立歌手比已經有問題 係因為你淨係識韓團,但其實韓國都幾多獨立歌手,近排最紅哥個係李茂珍,你可以聽下
j arie 雷琛瑜 d曲風未玩另類特別囉,
但係一般香港人接受到咩?
咁數字團嘅歌我係覺得ok

咁公道講句,電視睇到韓團跳埋舞係ok嘅,如果睇live應該幾正
冇計,香港人個個都airpod,做咁多bass都冇用,佢地都聽唔到
不過編曲好唔好唔關個bass囉,日本仔剩係一支結他做底都可以好有bid
你勁識貨
我都剩係聽依幾個
仲有King Gnu同indigo la End
日本啲歌手風格唔同又好好聽
好多都有自己既特色
所以只會聽開都係呢幾個,就算有fd聽開jpop都未必搵到同好,然後就係搵唔到人圍爐

你睇下班姜嬸去海洋公園玩得幾開心
我唔知其他人係咪都一樣
如果我專登留意歌詞,就專心唔到聽旋律

我聽歌或音樂,都係為左當下既感覺。例如做運動,行街,散步,會聽唔同野

想要歌詞內容共鳴既人,咪留意多D歌詞咯。但咁鐘意D詞既話,直接睇算啦
但女團歌最洗腦就係啲旋律喎
不過呢個後話啦
音樂呢啲好主觀 唔岩聽就唔岩聽
一般人都係聽feel先嘅
啲詞啱音唔銀耳就夠
主要係曲要入耳
聽熟咗曲咪可以再聽埋啲詞講乜囉
《飛黃騰達》開喇餵❗ ViuTV 電視劇《飛黃騰達》主題曲《The Money Game》MV 出爐喇🤑

ViuTV
Views
Feb 29
https://m.youtube.com/watch?v=CFDfurSUdCw
所以我之前咪話聽歌係好個人嘅,甚至係有d 個風格係我覺得自己會鍾意嘅,但就係唔啱聽,原因我自己都諗唔明

不過香港人聽歌要圍爐就另一件事,亦都好容易出現樓主呢種捧一樣嘢就要踩其他嘢嘅情況
真呀 Imase真係好麻麻
未聽過,不過有時日本爆紅嘅嘢又係R哂頭
日本歌手就瘋狂吹奏
香港歌手就先打十板
再加埋呢個post真係自打嘴巴
自己論證埋個原因
有料
明明好似有個藤井風同vaundy嘅討論po

米津冇嘅樓主可以自己開,係都要開po引戰
咁唱功歌詞一樣係重要㗎
唔通你以為日本仔淨係識得玩曲?
基本同意
但都唔構成填詞填得差嘅借口
唔係話我首曲寫得好,詞你就將就下啦咁,vice versa
你一係詞都唔好填,或者再威啲可以自創語言
咪又係紅在tiktok
vocaloid咪淨係玩曲同歌詞
Daryl Hall - Dreamtime (Official Video)

Daryl Hall
12K
Views
Apr 20
https://m.youtube.com/watch?v=oed8rUV_wdY

@c.lacombemyrtle4004
4 years ago
Perfect song! I miss 1986 so much....
負けないでから來た人?
↓

btw,

巴打釣魚
通常紅得起嘅歌都會有cover
之後唱cover嘅歌手又有機會紅
例如ado
轉哂睇tiktok都我R頭
佐藤健新戲個首幾好聽
日本歌你唔聽失戀/單戀/苦戀
仲有大把選擇
講景,講態度,講生活,講戰鬥,應援,fan service乜都有
香港你唔聽翡翠台冇9成9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞