[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
搞到我都有d擔心, 我平時怕凍, 仲諗住冬天去
我係下身唔夠保暖上身還好的
可唔可以講下你點著?
你件羽絨係厚定薄?
下身係咪要著件heat tech 打底褲先夠?

中途經過休息站嘅時候,已經見到條路同埋停低嘅汽車都有結冰

喺4000幾米嘅地方竟然有馬場,係真係跑馬嘅馬場
係我on9,着普通三間運動長褲你攞北海道啲衫褲出嚟就ok,同埋帶手套同埋帽
可以參考吓我篇遊記 #4, 裝備篇

一支公 川西自駕 四月的雪山盛宴
https://lihkg.com/thread/3673454/page/1

通過一個檢查站之後又開始上山,但天色都開始轉壞…

啲天氣時好時壞,終於喺大約上咗山一半嘅路程,見到唔少旅遊巴回頭落翻山,導遊就同我哋講今日去唔到了

冇得去冰湖,唯有玩吓雪啦
你係去措木錯?
Yes

玩咗大約半個鐘上返車目的地係拉薩,呢個時候導遊都喺車上面講要收返我哋入場門票同埋導遊費嗰啲錢(合約有寫的),同埋派咗張紙俾我哋攞意見

返到拉薩導遊車咗我哋去香巴拉批發市場,主要係用平啲嘅價錢買一啲手信有分西藏區同埋尼泊爾區,主要都係賣一啲檀香/首飾/飾物
實測紅景天係冇撚用的

返到酒店之後試吓搭巴士咩路線都係一蚊,收電子支付,而且巴士上面仲有垃圾桶
留名支持

之後租咗部電單車玩唔使車牌的,只要夠16歲就可以用微信租,體驗吓大陸嘅地獄式交通

沿路見到唔少開得幾靚嘅桃花,唔知林芝嘅桃花節係點嘅呢
過嗰個108拐"櫈"唔"櫈"
完全唔覺凳可能係司機駕駛技術好
驚暈車浪

最後一晚喺西藏就唔叫外賣了搵咗間邊爐,叫咗勁多嘢都係一個人RMB150仲要好食又好服務

真的最後了

今次呢間係大眾點評排第一嘅拉薩之歌Bar啱啱好攞到最後一張枱

搏盡無悔飲呀!!!
個bar係靜嘅定嘈嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞