[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
好想快d去 但又好擔心
睇d攻略成日話放鬆心情有助對抗高反, 睇黎我唔啱去
你幾時出發
打算今年聖誔
其實擔心唔到咁多 帶住輕鬆心情去重好
坐車有氧氣筒 唔洗擔心
其實都係, 無得驚咁多, 最多天氣唔好, 哩喺茶館同人吹水飲茶

換咗呢部細車之後,要坐大約一個鐘先到大本營,要再經過多一個檢查站

期待
聖誕淡季喎同埋好撚凍
想睇番之前日本遊記
好多都死哂圖, 樓主有時間可唔可以加番
係咪F1嗰個我有時間直接重製4國應該day 2 之後冇問題
無論去到邊啲山都有一大片藍天做背景
超靚

珠峰大本營到着!天氣唔算好好,望唔到珠峰

唔好以為呢個base camp係Nepal嗰種,呢到明顯係for tourism 大約有50間屋,有發射站
係好凍,不過好似少d雲,易d睇雪山

我哋今晚瞓嘅大本營帳篷,估唔到咁乾淨企理完全超越咗我哋想像,由幾個藏民營運
啱呀
唔知道用香港信用卡,開唔開到微信大陸錢包
有冇睇我遊記 防高反篇?

一支公 川西自駕 四月的雪山盛宴
https://lihkg.com/thread/3673454/page/1
冬天!
巿場經濟推動質素提升.
但係唔明, 點解提升唔到珠峰既廁所質素.
我見川西山區D酒店、大景點廁所已經好四正

未見到珠峰唯有求其影下附近先影下影下仲開始落雪
去到大本營啲高反勁唔勁
入夜之後氣溫急降嗰陣我真係有啲反應之後再講
屌 依家咁多建築物 個發射塔好阻眼
發展得靚都唔係好事
係呀,其實已經極度商業化,但好處諗就係小朋友長者都嚟到

Kururu 到此一遊紀念

帳篷嘅盡頭係一個圓形廣場,有珠峰高度紀念碑,但係嗰陣day tour唔過夜嘅人(佢哋最遲七點走)排隊打卡整咗條好長嘅人龍出嚟

同場加映一條極度on9嘅標語

晚餐點解決?原來喺呢度竟然有得打邊爐!

海拔5000米的邊爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞