[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike

行到出湖邊,可以用手掂水,但唔可以游水,不過咁撚凍應該都冇人會游水

雖然唔係海天一色,但靚到好似wallpaper咁泛起漣漪嘅湖水,遠方連綿嘅雪山,加埋清澈嘅天空,真係對得住’天上人間’呢個名
我飛機成都去到拉薩 一落機
即刻血壓上升同心跳加速
食粒藥之後返咗酒店
頭三日都冇乜事
第四日開始嚟料
成個人頭暈,又呼吸唔到
之後去咗醫院吸氧
同埋好多本地人都有去
佢地自己講 有時做太攰就會有少少反應
吸氧好平 吸一吸快快手搞掂
導遊就算喺四川過咗嚟10幾年,都成日要聞氧氣

呢度有啲裝飾,同佢哋合照要俾錢不過個自然環境咁靚,點解要同呢啲人為嘅嘢影
支那係咁 只要個自然環境冇人就好令 只要有人就好撚核突
會唔會太遲?有時仲要整邊防證
same 一路睇遊記就超想去
而家度緊6月頭一條友去拼團
你預鬆動啲時間其實都ok
上年去join咗個10日大環線好正
最深刻係行岡仁波齊
嗰種無力感同折磨去到最後終點望住日落返酒店個感覺真係畢生難忘
如果去西藏身體有能力既話我一定會推薦去轉山
珠峰都只不過係打個卡
我一定會再去挑戰多次

呢度嘅美景,就算用相機記錄,都只有肉眼睇嘅30%

影完相就返去隻揪,唔易打,但都打得贏打贏咗藏獒就可以同藏獒合照睇下佢哋幾乖咁瞓喺我上面,始終藏獒喺我面前都唔係啲乜嘢,狗嚟講樓主都算係萬獸之王
合照好似要50蚊?有無話限幾多張
打贏就免費㗎啦喎

同藏獒合照$30有大約1分鐘任影,佢會擺兩個pose,好彩嘅佢會錫你我影完成面口水
你幾時去,去完之後留d tour資料好嗎
我本身打算年底去,但12月唔俾轉山,有d心大心細改期。
成面口水可唔可以去湖邊洗?
可以,但一嚟啲水凍到仆街,二嚟冇人同你講羊湖水係乾淨,返旅遊巴即刻用濕紙巾

其實只要啲相影唔到on9 banner / 中國人,同人講呢度係外國都會有人信
雪山好正
我預計8月頭去,試下搵下啲團既資料先,我fd有俾個導遊我,如無意外會搵佢問下
8月,去唔去轉山挑戰自己
不過要去到阿里地區,有d遠。

前後喺羊湖逗留咗大約一個鐘,之後就去食lunch竟然有來自羊湖嘅魚食不過好多骨冇影到
咸狗仔係威d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞