[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
live bar黎,你話呢
live半個鐘就消失咗個d?
係,通常一晚唱三四part,唔唱果時都會播音樂囉

之前都講過呢度啲bar兩點就清場,唔經唔覺已經嚟到呢個時間真的要走了
Day 10 再見西藏

朝早八點坐車嚟到拉薩貢嘎機場,離開呢片美麗嘅土地,酒店去機場車程都要大約一個鐘

今次坐國航,目的地:成都天府機場
陳小健你好

機場其實好細,而且係民用同埋軍用兩用,所以客機只能喺部份時段升降買咗包牦牛肉乾做手信,但食完之後發現硬到仆街

喺西藏嘅最後一餐係餃子

唔知係咪因為去四川,佢飛機餐個包裝設計又幾靚拉薩去成都大約90分鐘,但可能因為地勢問題,起飛之後嘅30分鐘係我搭過最chok嘅飛機

成都天府機場設計幾特別,冇分開入境同出境嘅人群因為我哋兩程機唔係同一間公司,所以要重新攞行李check-in,呢個時候就見識到監控嘅好處有個Mon影住佢點樣放行李上行李帶,所以你個篋絕對唔會爛

之後跟住指示由T2去T1,佢叫我哋坐APM諗咗幾分鐘都諗唔明佢英文全寫係咩,直至見到個指示牌… 原來係Automated People Mover

去返澳門航空嗰邊check in

當然唔少得熊貓主題嘅Starbucks & souvenir

呢度Starbucks 都唔平喎
暈就一定既
牦牛肉係拎嚟妹或者送粥
牦牛肉乾又乾又硬,咁仲有咩手信好買

Po頭講過澳門航空出名delay今日原定1550嘅機,1600先見到佢降落喺成都
食物真係冇乜,有人會買檀香
西藏之旅,完

最後delay 90分鐘到澳門,再經港珠澳返香港

遲到我去應該會live 不過唔知冬天多唔多團join。
冬天冇野玩 唔建議
例如呢?我都好糾結
空姐正唔正?
後記:

成個旅程最記得嘅有幾個moment,第一個係上西藏鐵路嗰下,個感覺係:我真係要去西藏了。嗰陣有唔少人ig見到就問我去西藏會唔會好危險 / 準備咗幾耐,但其實由決定去同真係出發之間,只係大約三個禮拜可能大家都太多嘢諗,以為去呢個地方要簽生死狀咁,要好多錢好多時間,但其實要求真係冇大家想像中咁高。2019年社會動盪之際,其實拉薩航空仲有開直航來回香港同拉薩,機票唔使3000,不過當時應該冇人會返大陸。

第二個moment係去到羊湖觀景台嘅一刻,如果你有聽過《剎那的烏托邦》呢首歌,就會明嗰一刻自己同天堂有幾接近。

第三個moment係喺珠峰大本營入黑之後望上天,我從來冇見過咁多星星。大家生活喺香港呢個咁多光污染嘅地方,好難有機會接觸天上繁星,但係嚟到西藏,終於發現原來啲星座唔係虛構,你係真係見到獵戶座同天狼星的。

最後去完西藏之後覺得,一世人點都要嚟一次。成個行程10日都不斷收到ig嘅朋友問我呢個trip啲嘢,我就知道其實起碼八成人,心入面都有去西藏呢個念頭。我今次只係玩咗10%都冇,係最入門玩西藏嘅行程,但係想同睇到呢度而又心郁郁嘅大家講,趁呢度仲有民族特色嘅時候好快啲嚟。喺拉薩一陣,已經足夠你睇到藏族文化逐漸逐漸咁消失,我唔知10年前係點,更加唔知10年後係點,所以睇緊post嘅你都唔好再猶豫啦。

仲有少少心態上嘅改變,可能係聽得多佛教?返到嚟之後覺得諗嘢睇嘢有啲唔同咗,更加明白活在當下嘅重要性。藏民俾我嘅感覺係大部份人都過住簡單,但係開心嘅生活,唔刻意追求啲咩物質,反而佢哋更加容易達到心靈嘅富足。離開一下香港呢個咁大壓力嘅地方,用10日時間遊山玩水,原來真係可以為自己注入一股能量。

下個comment一次過打埋呢個旅程嘅summary唔會開post 2了,多謝大家睇到呢度,我哋下個遊記再見
行程總結:

Day 0 深圳過夜
Day 1 深圳飛西寧,坐過夜嘅青藏鐵路去拉薩
Day 2 青藏鐵路,到埗拉薩
Day 3 西藏博物館
Day 4 大昭寺 布達拉宮
Day 5 羊卓雍措 卡若拉冰川 白居寺
Day 6 珠峰大本營
Day 7 珠峰大本營 —> 日喀則,扎什倫布寺
Day 8 日喀則 —> 拉薩,西藏醫學院
Day 9 納木措
Day 10 拉薩 —> 成都 —> 澳門 —> 香港

Join 咗夢迴西藏嘅團,Day 4-9 係跟團玩,Day 2 同10就負責火車站同機場嘅接送

西藏鐵路火車飛喺出發日14日前12306 / ctrip買,每日6班去拉薩,盡量買有床舖嘅位。飛機就暫時香港拉薩冇直航,成都係最熱門嘅中轉站。

關於高原反應,建議出發之前48小時開始食海拔適,可以喺藥房買,總之去到西藏所有嘢都放慢就OK,如果有Apple Watch或者運動手錶嘅就更加好,可以隨時望吓自己心跳&血液含氧量。有少少唔舒服好正常,即係頭痛/喉嚨痛/攰攰地咁,但係如果嚴重嘅記得立即求助。

西藏空氣好乾燥,所以你個鼻未適應好正常,會有鼻敏感/鼻涕出血等等。飲食方面以川菜為主,亦都比較多油同多味精

最後如果你係有暈車浪嘅記得帶定暈浪丸,因為唔少景點都要攀山越嶺,9曲13彎係基本

暫時諗到咁多希望不久嘅將來見到其他巴打嘅西藏遊記
想問下成個trip 淨計當地團費+自費項目有冇大概用左幾多錢倒可以參考下🙏
團費RMB 5200,total HKD 14K
Starbucks全世界都咁貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞