一支公 川西自駕 四月的雪山盛宴

97 回覆
39 Like 54 Dislike
十多年來第一次寫遊記, 回饋吓香討各位網友。希望唔會爛尾
樓主背景 -
- 行山撚。能夠應付香港3*/3 的行山徑。今次去川西主要是想行下當地的高山 (在景區內行)。
- 平時在香港經常開車。第一次在內地自駕。
- 一個人獨遊。
- 路線 — 川西小環線 (其中一條)。

準備篇 - 預防高山反應的西藥
由於高反有一定風險 (有同事的親戚因為高反,在西藏旅遊時去世),加上是我獨遊,沒有同伴互相照料,風險較大,因此決定事先吃藥。
購買 -
我找睇開的普通科西醫開藥。似乎他也不太認識,居然開藥的份量居然是我總共在高原的日數 X 250mg X 2。
這個醫生建議的份量跟我在網上查的幾份資料不同。網上找到一些醫院提供的資料,都是建議出發前一日開始服用,每日兩次,每次 125mg (半粒)。抵達後高原後,繼續服用兩日就停藥。最終我跟了網上這些資料去服用。
我去了屈臣氏藥房配藥。藥劑師不單要醫生紙,還要登記我的住址。藥劑師說,全香港防止高山反應的各種品牌西藥,內裏都是同一種成份 (Acetazolamide) 。
我在途中遇到一個香港的遊客。她在藥房散買一隻叫做海拔適的西藥(港產),不需要醫生紙。
由於是散賣(若果買一盒,數量會太多),沒有附說明。藥房職員叫她每日吃一次,每次250 mg。

實際效果 -
我入高原首兩日有輕微反應。食止痛藥+飲保礦力搞掂。
我見天氣預報連續有兩日有太陽,所以提早了入山 (趕去四姑娘山睇雪山),所以只能提早12小時食藥。
去四姑娘山玩第二條溝 (長坪溝) 時已經是第三日。雖然行到有點索氣(沿棧道向上連續行咗2.5小時(跟住就折返)),但是已經完全沒有高反 。
去到第6-7日,去折多山遊覽時候,由觀景台4298米,行了一個小時上到隔離的山峰頂,又行到索氣。海拔4556米。當時就有頭痛輕微症狀。又係食一次止痛藥搞掂 。
全程沒有吸過氧氣。

From BMJ - 每日250 mg、500 mg、750 mg劑量的乙醯唑胺對於預防急性高山症均比安慰劑更有效。有證據表明,每日 250 毫克乙醯唑胺是預防急性高山症的最低有效劑量。
https://www.bmj.com

急性高山症 (AMS)/高原腦水腫 (HACE) 預防:指導劑量: 125 毫克,每天兩次,
口服 AMS 治療:指導劑量: 250 毫克,每天兩次,
口服 備註:較高劑量(1000 毫克)適合快速上升,例如在救援或軍事行動中。
應在登山前 24 至 48 小時開始給藥,並在高海拔地區持續 48 小時,或根據需要控制更長時間以控制症狀。
根據荒野醫學會共識指南,雖然較高劑量是有效的,但它們會導致更頻繁和/或增加的副作用。https://www.drugs.com

各景點海拔、距離
裝備篇 (只列出有用的)
- 全程最凍係晨早入四姑娘山長坪溝, 當時太陽未晒入溝. 估計係 -1, -2度.
- 上身 附帽既 Uniqlo 薄羽絨、防水外套(有需要的時, 套在薄羽絨外)
- 下身 棉外褲 + 長貼身跑步褲打底 (發覺呢個組合最好,行到熱,就除咗面褲)
- 下身 另外帶了 Uniqlo 保暖打底褲作替換
- 行山鞋 (好焗, 不過今次岩晒) + 冰爪
- 保暖手套
- 潤膚膏 (我帶唔夠。高原好乾燥)
- 闊邊帽(防晒)、cap 帽(保暖)、太陽眼鏡
- 應帶, 而沒有帶的 - 口罩(天氣冷時, 防止吸入冷空氣, 搞到不停流鼻水)、耳罩/可以為耳保暖既帽
租車篇
- 幫襯 "一嗨租車". 唯一不滿是沒有事先清潔架車. 其他服務都好滿意.
- 成都天府機場借、還車.
- 租了一架日產 1600cc 房車. 其實, 應該至少租 SUV, 因為車身較高, 方便行碎石路+繞過落石. 因為經常要爬山、過山埡,若果人多,建議租大一點馬力的車。
- 租10天的費用 $2200 (我挑了最貴的保險 plan). 不過, 我當中改過還車地點, 又暫時加多兩天, 所以會貴了一些. 若果直接租10天, 機場借、還,應該大約 $2000.
- 要自備手機夾架 (租車公司提供的不能同時充電. 好在自己帶咗)
- 我即日去買了一條 type C to type C 充電線. 車上用.
自駕篇 -
有一天全日入去四姑娘山雙橋溝玩,沒有開車。扣除這一天,整個旅程,平均每日開車160公里。每日開2-3小時 。
適應咗在大陸駕駛之後,行高速好輕鬆,但係入到山區 deep V + S 型峽谷、來回各一條線,一個人開車都幾疲累,因為要好專注。要久不久就休息一下。
呢啲川西山上嘅路係有對頭車 + 唔少大貨車行,久不久所以要爬佢哋頭 。
對頭車又係不停有人爬頭,即係行咗入我條線 。
呢個川西自駕係另一大挑戰 。

玩完折多山觀景台之後,長時間落山,z 路 / 髮夾灣。由4300米嘅埡口落山 。好似打機咁,好刺激 。
LM

第一日

下午才到成都,因為未習慣在內地開車,唔想夜晚開車,所以取車之後就開去距離機場一個多小時的城市住宿。

一離開機場第一件事就去入油。$8.x / L,入 92油。價錢係香港一半(入到滿,入咗⅝ 缸,只係$200)。開心到呢

跟住就俾高德地圖 fake 咗, 要穿過一個小鎮極繁忙嘅街道,幸好只是十幾分鐘。原因係,油站位於一個新區, 原有的道路唔知點解被人欄住,所以要繞道。

在我整個旅程,高德地圖整體幾準,只係呢一程出問題。

高德地圖會不停提醒有冇超速,幾時有捉快相、轉急彎等。對自駕遊好方便,係必需嘅。

普通話聽力唔好嘅人可以用百度地圖,百度有廣東話導航。另外,出發前兩個地圖 app 都要先下戴四川省的離線地圖,因為去到高原有些地方會收不到電話訊號。

晚飯方面,我去了該巿內一個大商場鋸牛扒,可惜味道一般,肉質好鞋。之後在高原食的氂牛肉都一樣。

住宿方面,我揀咗一間民宿。它是位於一個小區內的高樓大廈其中一層樓。泊車在地庫停車場。找停車場、民宿,要花費些少時間。

唔熟識內地情況的人,最好都係搵番正規酒店。它們的停車場、酒店前台般都在地面,易找很多。我在旅途後段都多挑這些住宿。
想去
第一晚晚餐. 第一日響大陸渣車, 未習慣, 都幾攰.
因此, 搵咗間企理D餐廳食飯, 好好休息吓.
Go go go
Join local tour 的話,四日搞掂,成都出發 。
留名
冇人想睇你返大陸啊
香討各位網友會支持你
樓主好癲,我之前搭大巴去過川西,條路都幾牙煙,真係唔敢冒險自駕
我見連登近排有幾個西藏嘅正 post, 所以就 post 埋我個油雞黎呢度,湊吓熱鬧

成個trip不停咁行山,為乜?
你自駕好勇十二月我去雲南,諗住包車算
巴打,你而家去到邊啊?

我都去過嗰度幾次,去到當地搵馬騎,條氣同隻腳都冇咁傷

想自駕遊多啲
近排都有喺廣東一條友租車周圍去下,以後有機會再去遠啲
毛牛肉正到咇精 見到佢地就想食
樓主有冇去色達
自駕遊,都唔係行好多
最多嗰日係去清城山,行30,000步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞