[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

640 回覆
127 Like 13 Dislike
kit鏡都咁靚

今晚叫咗片皮鴨外賣唔好食的

買咗罐青稞酒試吓,比一般啤酒易入口,有啲果汁味
平均 $25, OK 啦
喺我哋眼中當然OK但拉薩物價對比起四川青海已經高好多
我去果陣平措係國際青旅黎
香港人可以住 仲好多鬼佬都住呢間
以家唔清楚 當年70人仔/床位
你嘅當年係2008前定後
Day 4 布達拉宮 大昭寺

第一日正式跟local tourcall八點集合

有旅遊巴坐,每人送一支攜帶式氧氣
講一講呢個團,旅遊巴限載29人,但今次只有12個團友 + 一個導遊 + 一個隨團醫生

12個團友9個香港人,3個台灣人,有人自己嚟,有人帶父母嚟
wow how much, 幾多日嘅tour?
8d7n,但頭尾兩日只係會接送你去機場/火車站實際行程得六日,我哋報嗰陣有early bird ,5200 RMB

正式出發!朝頭早去咗大昭寺同八廓街一帶先,布達拉宮唔係你想入就有得入,要睇佢俾咩時段嘅飛你

行行吓已經見到有藏民三步一叩傳統上佢哋係會喺八廓街叩一圈再入去參拜,不得不佩服宗教嘅力量

先參觀大昭寺,同西藏所有寺廟一樣,室內嚴禁影相

以下係維基百科嘅簡介:

大昭寺喺藏傳佛教有至高無上嘅地位,大昭寺始建於七世紀吐蕃王朝的鼎盛時期,建造的目的據傳說是為了供奉一尊不動金剛佛像,即釋迦牟尼八歲等身像。但現在大昭寺內供奉的是唐朝文成公主帶去的釋迦牟尼十二歲等身像,而八歲等身像於八世紀被轉供奉在小昭寺。在大昭寺的泥製大佛之中,安放了尺尊公主帶至西藏的木製釋迦牟尼佛像,相傳松贊干布化身為光芒,進入佛像之中。

藏族人民有「先有大昭寺,後有拉薩城」之說,大昭寺在拉薩市具有中心地位,不僅是地理位置上的,也是社會生活層面的。環大昭寺內中心的釋迦牟尼佛殿一圈稱為「囊廓」,環大昭寺外牆一圈稱為「八廓」。
補充返,入場費RMB 85,普通遊客同埋嚟參拜嘅藏民(免費入場)係會分開兩條隊入去,確保唔會有遊客逃票
哇, 85蚊, 入面可以好多野睇?
唔少嘅,但真係要有人(tour guide)同你講你睇緊啲乜佢冇展示牌

大昭寺有三層,但遊客只可以參觀底嗰兩層聽講以前係可以參觀埋頂樓的,但某啲原因而家唔可以

天色好好

唔知點解啲人好鍾意將錢抌落啲水池度

呢啲街邊羊肉串,我真係唔敢食

周圍都見到講文明嘅標語
老鼠肉
咩肉都好咁樣喺馬路邊我真係唔敢買…
Lm
唔通樓主要做旅遊台月老之前四國post先撮合咗兩個巴打

每日關注澳門航空delay情況 delay四個半鐘
坐火車好辛苦
休息唔好仲易出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞