[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

643 回覆
127 Like 13 Dislike
慢慢上可以慢慢適應, 應該係無睇過地圖既人傳出黎
呢個算係西藏最精華行程 不過再完美D 10日唔夠
10年前去過玩18日 覺得阿里係寶藏 沿路D風景動物都係一絕 重要人煙稀少 全部野都原汁原味
而家睇連珠峰大本營都變左磚頭度假屋咁 冇左個陣流浪走天涯既味道
有多兩日我會去埋林芝,仲要我今次中埋桃花季

大本營其實都已經幾商業化勁撚大個中國移動發射站,個Wi-Fi仲勁過日喀則間酒店

阿里啲人都係目標去轉山?我未有咁嘅魄力
我覺得要去珠峰既話火車入幾有用
火車上到5000米既時候係有D辛苦兼頭暈 不過係火車冇野做半暈半訓咁好快就落返拉薩 之後好似適應左上到最高5800米都冇事
聽人講唔少人飛機去一落拉薩已經高反直接送院/吸氧
唔轉山都好多好靚必睇既地方 eg. 聖湖 土林
同埋唔知係咪海拔再高d夾埋沙漠地質個天係好近同埋靚到假咁
仲有通街都係山羊 狐狸 狼 土撥鼠 藏鈴 etc.
林芝又係另一種絕色 不過有d似四川雲南 感覺冇咁獨一無二
另外 大陸冇人既地方點都靚d
導遊話冇幾耐就有人一去到拉薩就瞓醫院,跟住出院就係返屋企
睇返啲相都覺得西藏啲湖啲顏色好似P出嚟咁但全部都係就咁影

有機會反而想去傳說中嘅墨脫

開始有少少審美疲勞… 瞓返個晏覺先
只係短暫停留, 唔會幫助身體適應到
我去西藏個次就見證到有個坐火車黎高反咗就快成個星期, 最後俾民宿勸退
而我同行5個人都係飛機黎, 都只係第一日頭痛, 食藥休息一日, 就正常出發去珠峰大本營
晏覺 英國時區?
想問西藏係咪一定同珠峰或高原反應有關係? 我老豆6 十幾歲佢都想去西藏,但都要做好多準備
坐20個鐘火車唔瞓吓啲時間點過
結合樓上巴打嘅討論結果,如果想睇珠峰,西藏會係最容易嘅option

高原反應每個人都會有,每人嘅嚴重程度坦白講你唔去係唔會知,可以做嘅唯有係食定藥 + 盡量搵啲舒適啲嘅local tour減少舟車勞頓

我嗰團都有60+嘅老人家,佢哋去到珠峰大本營都冇任何問題
首先你要知咩叫高山反應, 因為越高就越少空氣, 你平時身體慣咗消耗咁多氧氣, 忽然唔夠氧氣...其他你google la

如果怕, 其實可以先去林芝玩幾日, 等身體習慣下先, 林芝3100海拔, 矮過富士山, 但拉薩就4200 超過2500 就有人開始有反應
拉薩3650咋

理論上過咗3000 人體就會開始有高原反應,而之後每再上100m 好似會exponentially咁加大?

我就4500 左右開始有反應,5000 以上要帶定氧氣跟身

突然走廊傳來起哄聲,嘈醒咗淺層睡眠中嘅我原來列車停咗喺措那湖站 (海拔4594m)

我個卡啱啱停正喺站牌面前望出去係一個近岸有碎冰,而湖心呈深綠色嘅湖面。第一次真正接觸西藏嘅湖,已經俾佢嘅景色震撼到

呢個時候即刻聽返首Eason嘅不來也不去

就當最初 是碎步湖上可不可
點解我12306睇Y971, 佢淨係停一個格爾木? 之後就到拉薩
啱呀,真係會開門上落客嘅嘅只有格爾木一個中途站,其他站都只會停低讓路比對頭車過,唔會開門
一般2300 會開始有高反既各種症狀 最基本既心跳加速同疲倦感

有睇我以前啲遊記就會知樓主一定會帶佢去旅行
墨脫宜家易玩咗
入村條路, 宜家村民有提供越野車接送服務
五個都有食防高反西藥?
樓主果然係有 J 既 LL
樓主 live 緊?
唔係

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞