[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
仲諗住你聽日先update day5
開住個頭先
小妹加油

去到曲水縣之後,好快會離開G318轉入去另一條路,一轉入去就會見到雅鲁藏布江水葬台,但禁止影相,正如你都唔會無啦啦去火葬場影相一樣

水葬係西藏係一種幾常見嘅下葬方式,通常天光6-7am嘅時候已經會完成儀式,同埋遊客現時都係唔可以參觀的

跟住會見到對面嘅岩石上面會有呢啲一條條階梯,每條階梯代表一個喺隔離水葬嘅人,階梯嘅長度代表壽命,最少三劃,最多九劃
藏民都有水葬以為恆河先興呢味野
西藏有好多種葬法,亦都有分高低等

最低等係土葬,唔同香港,埋咗你喺地底之後係唔會有墓碑,亦都唔會有人拜祭你,通常係俾啲罪犯/低等嘅人

好少少係火葬,西藏人最理desire嘅就係天葬或者水葬

而喺林芝仲會有樹葬,通常係for夭折嘅小朋友

好快就嚟到羊湖嘅入口&休息站。同樣地,要買入場券呢度嘅雲層幾有質感
入休息站要買入場券?
應該係遊羊湖要入場券. 我突然有D讀寫障礙
有時會諗做乜鬼睇個湖都要入場卷,不過再諗下,一大群低質遊客去到留低一大堆垃圾要人清,就明做乜要錢。
包括everest個班登山者,留低無數屎尿喺上面…嗰度根本無生物降解
同埋如果入場券收入係擺返喺對個景點嘅維護,咁都係好事嚟
佢有鳩
想問下你係用咩影

過咗休息站就開始上山大概要爬升海拔千幾米

繼續上!高度都嚟到大約4500m,咦好似有少少頭赤赤望一望隻錶,坐喺旅遊巴心跳都去到90
你d團友無人高反?
嗰陣大部份人都瞓緊覺得我望出面,我坐旅遊巴唔係好瞓到
259 Dllm

好彩醒起我支攜帶式氧氣喺架車度冇開過即刻開嚟吸返飛先果然聞一聞格外精神,索一索舒筋活絡
你找數未
吸完係咪即刻醒好多?

睇大佬講飛機師黎拎提神用 攰眼訓就拎黎吸兩吸
唔係講笑,好似打腎上腺素咁咩頭暈身㷫都會短暫消失。
叫左試下高原聞住氧氣扑野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞