[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
*比起幾十年前
不嬲全世界黑社會都唔會冇端端搞平民

你又唔係有錢 捉左你你屋企人都冇錢贖你

Exposure 10秒就可以影埋人

與你相約 一生清澈 如你年輕的臉
10秒影人應該幾易矇
大概咩鐘數出黎影?
呢個係大約接近半夜,影出嚟人唔矇

小插曲,樓主喺返自己帳篷嘅時候比舊凸出嚟嘅金屬鎅爛咗件羽絨但係獲得藏民嘅修補服務
樓主好似live 左好耐?有無玩左一個月?
我唔係live我去完先寫的,total去咗10日

不過大本營出面真心凍,影完相都係返返去取暖同啲團友買咗副啤牌玩冚棉胎同七級豬有人玩到要聞氧氣
想像唔到我冬天去到會點
自己用remote影定較定時?
靠同行嘅人hold 10s
少年, you are too simple, sometimes naive
人肉三腳架? 係喎, 半夜大唔大風?
大到仆街
想像唔到冬天去會點 人作死, 就會死
Day 7 珠峰晨光

7am起身,迎接聖母光雖然唔係萬里無雲,但見到珠峰,已經無憾了

山河無恙 煙火尋常 可是你如願的跳望
冬天base camp未必俾過夜,建議check咗先
睇完下面條片, 我諗住都係去尼泊尔珠峰南坡登山大本营, 唔去大陸果個.
有比較, 有傷害.
https://youtu.be/5ps0KUaCHno?si=oAUN9W-r8aaeLJrZ&t=472
況露 - 尼泊尔珠峰南坡登山大本营长什么样?超近距离看珠峰日照金山!
係無得過夜, d帳篷10月底就拆走
不過, 若果搭車由加德滿都出發, 去行 EBC 的話, 要21日
Easy mode VS hard mode
3000,但其實唔使用咁多最主要啲錢都係買氧氣買衫嗰度用,但嗰度一樣可以微信支付
都係 但是我都幾想試下探索尼泊爾依個國家 依個國家我覺得好吸引
我要先返大陸, 試吓連續行幾日果 D hiking trip. 搞得掂+鐘意既話, 先至去行 EBC.
岩岩再查 chat gpt, 搭飛機去, 就要 12日.
搭車的話, 就 +3 日.
咁都好D. 攞15日假已經好高難度, 唔好講21日.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞