[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

650 回覆
127 Like 14 Dislike
Hello,又係我嘅遊記

上次寫完四國之後,都有預告下一個post唔會再喺日本,但大家又估唔估到係西藏呢

樓主之前嘅遊記:

[多圖遊記] 初訪日本四國,追尋小呆獸之旅
https://lih.kg/3596673

[多圖遊記] 名古屋F1 日本站+ 高山北陸 11日之旅
https://lih.kg/3516356

[多圖遊記] 福島宮城追紅葉 + 頭文字D朝聖之旅
https://lih.kg/3558144
出發前準備:

高原反應應該係最多人concern,甚至係令你去西藏卻步嘅位。上網做咗少少research,見到通常啲人都係叫你食兩隻藥

1. 紅景天

想買正貨嘅就去北京同仁堂,聲稱可以促進血液循環,製造多啲紅血球。

出發前兩個禮拜開始食,但個人覺得食咗係心理作用多啲

2. Diamox (海拔適)

出發前48小時開始食,副作用係尿頻感覺呢隻有用啲

不過個人認為最緊要都係出現高原反應嘅時候唔好死頂,同埋喺高海拔地方注意保暖,當你體溫下降嘅時候血液含氧量都會急劇下降
幾時去?
直飛定搭車
行程總結:

Day 0 深圳過夜
Day 1 深圳飛西寧,坐過夜嘅青藏鐵路去拉薩
Day 2 青藏鐵路,到埗拉薩
Day 3 西藏博物館
Day 4 大昭寺 布達拉宮
Day 5 羊卓雍措 卡若拉冰川 白居寺
Day 6 珠峰大本營
Day 7 珠峰大本營 —> 日喀則,扎什倫布寺
Day 8 日喀則 —> 拉薩,西藏醫學院
Day 9 納木措
Day 10 拉薩 —> 成都 —> 澳門 —> 香港
火車入,飛機走,但我哋個導遊同我哋講飛機入,火車走先係正確玩法
屌你又飛 到底你有幾多假
樓主失業
又去
前言:

一直有將西藏擺喺自己30歲前要去嘅地方,但一直冇一個concrete嘅plan去實行。我對上一次返大陸已經係小學,去上野仲多過上水,基本上已經唔係好知上面啲電子支付/科技發展成點

樓主今年覺得係時候要抽離吓依家嘅生活,唔好再去日本先,去啲世外桃源嘅地方叉吓電。望住自己嗰條travel bucket list,本身想去冰島,但俾個火山爆吓爆吓搞到唔知點plan,就決定轉去排第二嘅西藏

決定咗之後上網睇一睇,其實比想像中容易,懶得諗嘅我就揀咗個接待港澳台嘅tour,Day 4-9 嘅交通同酒店都係佢哋負責,仲會包到步同埋離開嘅接送,之後要諗嘅就剩返點樣去西藏同點樣返香港
支持樓主
我都係食海拔適,上珠峰大本營都無事
我除咗珠峰大本營嗰日有少少唔舒服,其他日子都冇咩高原反應
想問吓樓主搵咗邊間tour
支持逆sir出多啲
保護樓主
啱啱講到要諗嘅,就係出入西藏嘅交通。雖然樓主並不是一個鐵膠,但心底裏都係想坐青藏鐵路的青藏鐵路出咗名一票難求,主要有三種座位,最好嘅就係軟臥,差少少嘅就係硬臥,最地獄嘅就係硬座,即係冇床位坐足20個鐘

西寧每日有六班火車去拉薩,我就Target咗最後出發嗰兩班。至於點買飛?可以去官網12306或者ctrip搶,坐火車嗰日嘅兩個禮拜前下午三點開售。咁樓主好好彩,雖然買唔到最好嘅軟臥,但都買到硬臥,起碼有返張床瞓吓先,票價~RMB 550

決定咗點去拉薩之後,咁點去西寧呢?香港係冇直航嘅,只有去西安嘅飛機,但係單程都要3k以上。咁唯有望吓廣州同深圳機場會唔會有多啲選擇?又俾我見到原來隔一日就有班機0815 深圳寶安機場去西寧機票大約1.5K,係就係早咗啲,但早一晚上深圳瞓問題都唔係好大就買了。

如是者,樓主入西藏嘅方式係深圳飛去西寧,再坐夜晚2310開嘅西藏鐵路去拉薩
殘體字注意!

Ctrip 搶飛介面大概係咁,可以提早落定單搶驚嘅可以早一兩日預演搶飛,唔俾錢就得
Lm加速加速
Diamox (海拔適)自己買?
why
Yes衞生署個診所要排8個星期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞