[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
屌 真係踩上珠峰 你都算第一人啦
有生之年見唔見到連登仔寫遊記登頂珠穆朗瑪峰
有冇香港人上過?
香港人有幾個上過

開始行樓梯!攞定罐氧氣跟身以備不時之需

但其實放慢步伐同節奏問題都唔算好大,但行3分鐘,要休息返2分鐘咁

好多人會同布達拉宮嘅白色牆影相

開始樓梯大長征之前,其實布達拉宮都有個無字碑,但係佢冇武則天嗰個咁有意義

武則天嗰個係話想俾後世嘅人決定佢嘅名利,所以刻意留空唔寫,但呢個只係純粹起好之後就唔知咩原因冇寫
大把
你又有冇聽到紅屋 黃屋既分別係咩
唔係白宮同埋紅宮咩
可唔可以試下撮合巴打同絲打
連登冇絲打,除咗小妹

Kururu第一次入境中國好似係
屌你咪撚再扮女人

用咗大約20分鐘行完室外嘅樓梯我就唔需要吸氧氣,但部份團友同導遊都要

行到呢個地方就完結咗室外嘅部份,入到去上多一段樓梯就會去到真正嘅布達拉宮嘅入口

真正嘅門票,入場費100,但旺季會加價去到200

上到嚟係一片大平地,有廁所有飲品賣。跟住就係正式排隊入去室內嘅宮殿參觀雖然張相好似好多人,但導遊話因為淡季,其實呢個人數只係peak嘅10%
日日我就等你update個post
地下上去門口好高㗎?
雖然上網搵到嘅資料話係1080級,但我好肯定冇咁多應該同天壇大佛差唔多
應該係缺氧, 行幾步, 個心就狂跳?
唔係旺季都好多人排隊, 你個時可以參觀幾耐? 之前睇話旺季有限時, 非旺季就無?
我有帶Apple watch所以可以睇住個心跳做pacing,我都係keep住大約120-130呢個range咁行上去,過咗就行慢啲/停低

我去嘅時候無限時,但係一定要喺佢俾你嗰張預約券嘅時間去到安檢嗰個入場門口,佢個range得20分鐘限你嗰個period到,但其實可以早半個鐘,見其他人都俾入但係一定唔可以遲
頭先我又試下喺個wechat度撳下布達拉宮門票, 要大陸電話
另外你揀咗一號通道or二號?
我唔係自己買的旅行社幫我搞掂
本身有諗過去西藏,新疆, 但年過30身體唔係咁好, 結果通關決定左去雲南, 個體驗都幾好, 同去其他地方玩樂既心態係唔同, 有機會再去下西藏
樓主我都成日去日本但係去西藏同去日本嘅感受真係好大分別
好懷念呀,一個人去雲南一個月散心真係好自由自在 話咁快轉下眼就過左一年幾,好想每年去一次, 不過冇時間金錢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞