[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

642 回覆
127 Like 13 Dislike
我聽講火車入高反先無咁勁?
其實最擔心係中間搭車d 路太遠同埋d路好震氧氣就一定買支跟身
我問咗 chat gpt
The road conditions from Kathmandu to Phaplu are generally rough. You’ll be on bumpy dirt roads for a portion of the way. The.. average speed in the mountains and foothills in Nepal is around 30-40 km/hr. Please note that road conditions can change rapidly, especially during the monsoon season, so it’s always a good idea to check for the latest updates before you travel.
由 Phaplu 行去盧卡拉要3日.
不過, 咁慢速, 就算發生交通意外, 應該都唔大劑 (假設冇跌落山的話).
搭巴士係燃燒生命0者.
anyway, 我作為行山撚, 真係好想去 Nepal
冇關係的火車本身有供氧
我覺得路況算係咁起碼98%都係正常嘅石屎路,但係真係多彎暈車浪嘅記得食暈浪丸
啲人話慢慢上高海拔
川西D路99%好靚, 其實反映咗國力
個tour幾錢?
其實唔係,過咗崑崙山之後直接3000 抽上去4500,之後再去到唐古拉山5072再慢慢落返拉薩3650但你全程喺室內一個有額外氧氣嘅環境其實冇幫助適應反而如果你喺火車已經有高原反應,咁你落到地一定會好辛苦

日出了 $30嗌咗份早餐,係就係貴啲,但係一場嚟到都要體驗吓

叫返罐啤酒飲吓先
而家紅磡好似冇賣?
好似要去高鐵西九買
留名
咁樣30蚊…我決定去超市買定早餐算。最多晚餐食餐車
搭單問吓,樓主我喺攜程買西藏火車飛,但係未換返張實體飛,去西九龍可唔可以攞到實體飛
求其買啲乾糧都好過喺度買我都有食餐車,質素幾好
依個真
我之前問醫生,都係咁講
咁你直飛林芝,之後再慢慢玩上去
拉薩,日喀則,阿里

青藏鐵路訊號收得麻麻,有幾分鐘冇幾分鐘咁現時海拔4550米

唔經唔覺已經11點,瞓上層個小姐姐終於瞓醒
10年前去過,支持

冇嘢做之下,由頭到尾咁行一次啲車卡軟臥原來係座廁獲得重要資訊

有一卡係比職員同埋警察休息
瞓臥舖,搖吓搖吓好好瞓 x2
呢個謬誤其實邊度傳出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞