[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike

克服唔到去廁所問題、除非做野先返上去
男人去細嘅,周街去得㗎啦司機大哥都係咁
我幾年前去
記得出左城市d 路邊廁所都係簡單果d 係互相望住大家柯果d d外牆半個人高 出面d人會望到你個頭
有時係高山無廁所就隨地ko
最差應該係大本營個廁所 因為係乾廁 地下一大個洞裝屎尿 同埋太多人一齊用 果時d屎係堆到上好高 就尼到地板位
不過依家聽講裝修過大本營 應該好d
大本營個廁所都係咁惡劣
跟咩團,可唔可以推介下
啱啱西藏返嚟,好好玩,下年想再去
諗返喺大本營第一晚半夜無端端勁急屎
諗住忍吓會唔急啦
點知愈忍愈肚痛就快爆
迫住一定要去屙
又凍又肚痛行去個咁劣嘅廁所真係畢生難忘
有咩感覺話晒都係海拔最高去過嘅大?
應該咁唸 高山有廁所已經好好 唔洗食風野外露出
嗰吓心裡面講哂粗口
咁多日都唔肚痛,偏偏去到大本營先嚟料
仲要廁所冇燈要戴頭燈屙屎,咩料
我都去過大 同d烏蠅一齊係到柯 一望下面就係一堆屎 唔小心差錯腳就跌落去
第2朝柯尿我都同d團友山邊ko算 重近過行去廁所
你兩個都係大本營屙過屎勇氣可嘉
無係大本營柯過屎 唔好同人講去過大本營

仲有西藏唔少寺廟入口都會有呢啲寶石鑲嵌咗喺地面
尼泊爾辦登山証都好甘
追到live

貼多幾張白居寺嘅相
繼續支持
有冇咩意思? 信徒捐贈?
有啲係信徒捐贈,有啲係信徒天葬完之後留低,由後代捐贈

講開呢啲,拉薩嘅大大小小景點,都會有乞兒向你兜售呢啲寶石,唔理佢哋就得

離開白居寺之後就繼續出發去今晚過夜嘅日喀則,導遊揀咗套大陸登珠峰嘅電影嚟播

係差唔多去到日喀則嘅時候會經過檢查站,要用到邊防證去酒店之前亦都要再去一個旅客中心,導遊要簽字確認自己有同團員解釋去珠峰大本營嘅風險

而呢度亦都可以選擇買喺珠峰大本營要用到嘅嘢,包括氧氣、衣物等等。由於出發前低估咗珠峰大本營嘅氣溫,我買咗頂帽同埋手套

第二幅圖嗰啲就係傳統嘅罐式氧氣,可以用10個鐘,但係重20kg,係俾你瞓覺嘅時候插着喉用,RMB500會有專人將呢啲罐式氧氣運到你床邊,唔使自己拎。

有另一款就係可以孭上身嘅碳纖氧氣,都可以用10個鐘,但係就輕好多(~4kg),RMB700,for你夜晚出去睇星星嘅時候用

最後我哋喺度都跌咗唔少錢當買保險
Sorly 追唔切post
相問個tour係拉薩接你同送你?
Yes,去程就火車站接我哋去酒店,回程就酒店送我哋去機場
我2003 年去用FM2 帶咗30幾筒菲林
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞