[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
果時第一次on99 咁一個人去, 冇帶足人仔, 又用唔到支x寶,微x , 又唔收現金, 最搞笑果次係係山區度個個隊友都收唔到訊號, 要向我借現金買野食 旅行中真係好多有趣既事發生
點解唔賣俾你哋呢
驚高原反應

布達拉宮入面嘅貓唔知佢有冇靈性嘅呢?
唔收現金,但係問你借現金買嘢食咁佢哋最後買唔買到
大把

父子一齊上都有

上一次要用好多錢
應該係分開幾件事黎, 某d地方唔收現金, 某d地方收唔到信號要用現金
預1m + 半年
打錯 收唔到WiFi 訊號, 要收現金, 不過借完一次之後幾日佢地餐餐都請我食野
同埋冇微x 果d 上網訂車飛都勁麻煩, 好多都要實名登記, 有幾次為左買飛浪費半日時間走去車站買車飛…
新鮮感大太多,去日本冇咩期待感
跟住就正式入場,入面禁止影相同埋冇咩展示牌同你講你睇緊乜,所以好倚賴導遊用耳機喺你耳邊導賞

以下係維基簡介:

布達拉宮(藏語:ཕོ་བྲང་པོ་ཏ་ལ་,威利轉寫:pho brang po ta la,藏語拼音:Pozhang Bodala)坐落在中國西藏自治區首府拉薩市區西北的瑪布日山(紅山)上,是一座規模宏大的宮殿式建築群,最初是吐蕃王朝贊普松贊干布興建。於17世紀重建後,成為歷代達賴喇嘛的冬宮居所,為西藏政教合一的統治中心。整座宮殿具有鮮明的藏族風格,依山而建,氣勢雄偉。宮中收藏了無數的珍寶,為一座藝術殿堂。1961年納入中華人民共和國國務院第一批全國重點文物保護單位。1994年,布達拉宮列入世界文化遺產。

白宮因外牆為白色而得名。它是達賴喇嘛生活、起居的場所,共有七層

紅宮位於布達拉宮的中央位置,外牆為紅色。宮殿採用了曼荼羅佈局,圍繞着歷代達賴的靈塔殿建造了許多經堂、佛殿,從而與白宮連為一體。最初是尺尊公主從尼泊爾帶來的工匠設計建造的。紅宮最主要的建築是歷代達賴喇嘛的靈塔殿,共有五座,分別是五世、七世、八世、九世和十三世。

紅宮中的另外一些宮殿也很重要。三界興盛殿(薩松朗傑)是紅宮最高的殿堂,藏有大量經書和清朝皇帝的畫像,像皇帝在那裏居住一樣。壇城殿(洛拉康)有三個巨大的銅製壇城(曼陀羅),供奉密宗三佛。持明殿(仁增拉康)主供密宗寧瑪派祖師蓮花生及其化身像。世系殿(仲熱拉康)供金質的釋迦牟尼十二歲像和銀質五世達賴像,十世達賴的靈塔也在此殿。

去完布達拉宮落返嚟都係兩點幾,第一次同團友食飯之後幾日嘅lunch全部都係呢啲

食埋飯之後,返番酒店就完成第一日嘅行程我頂唔順個頭好痕去咗洗頭
似川菜?睇落個樣都ok
Yes,呢個係$50一餐嘅質素
留名 好奇問下西藏會否打風落大雨
颱風就唔會,但係大風就會
洗頭妹有冇特別服務
會馬上風
女人邊有特別服務
其實8am出發真係有啲早樓主洗完頭之後返咗房瞓覺,瞓到第二日

Day 4完

布達拉車

預告:Day 5 將會迎接真正嘅美景
Day 5 羊卓雍措 卡若拉冰川 白居寺

此文章建議聽住王菲嘅<人間>閱讀

正式離開拉薩!今日旅遊巴會行駛大約360km,夜晚會喺後藏最大城市日喀則過夜,沿途經過三大景點。

八點開車,沿着全中國數一數二出名嘅國道G318行,唔使15分鐘就離開拉薩,開始見到郊野嘅風光呢段亦都係去拉薩機場嘅必經之路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞